TURIZAM JE SPAS

Znate li za "Rajsko jezero" kod Živinica: Sada možete voziti i kajak

Kompleks samog jezera unazad par godina bio je zapušten, te je došlo do izrastanja korova u i oko istog

Piše: M. K.

28.6.2022

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Divlje i zapušteno mjesto pretvorili u raj za posjetioce - Avaz
+7

Turistička destinacija Rajsko jezero Bašigovci je već duži niz godina prepoznato kao ugodno mjesto za jednodnevni odmor i rekraciju posjetilaca iz svih dijelova BiH, a među kojima prednjače posjetioci iz općina Tuzlanskog kantona.

Bašigovačko jezero u narodu poznato još i kao "Rajsko jezero" je kopovskog tipa nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Dugo je oko 400, a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini.

Inače, kompleks samog jezera unazad par godina bio je zapušten, te je došlo do izrastanja korova u i oko istog. Ipak, od aprila mjeseca ove godine okupila se grupa entuzijasta, mještana Bašigovaca, koji su došli na ideju formiranja Kajak Kanu Kluba “Bašibegovci” koji su svojim aktivnostima i trudom uspjeli vratiti stari sjaj nekada poznatom izletištu na područiju Tuzlanskog kantona.





Volonterizam i ogroman motiv

Član kluba Asmir Mulić u razgovoru za "Avaz" objasnio je koliko je posla odrađeno na ovoj lokaciji koja je pretvorena u pravi mali raj za domaće i strane turiste, željne avanture, prirode, čiste vode i zraka.

- Na bazi volonterizma i sa puno motiva, vrijedna ekipa članova KKK “Bašibegovci” svaki vikend je koristila za uređenje kompleksa samog jezera, prilaza, parkinga, šetališta, a potom i plaže, kako betonske, tako i šljunčane, uređenje šetnica i postavljanje klupa. Zadnja u nizu provedenih aktivnosti jeste i revitalizacija terena za odbojku na pijesku. Na tome se svakako ne planira zaustaviti. Ciljevi su jasni, ucrtavanje kompleksa “Rajsko jezero Bašigovci” na mapu poželjnih turističkih destinacija za sve stanovnike Bosne i Hercegovine, kaže Mulić.

- Uslovi su bili katastrofalni, i na ideju smo došli da osnujemo kajak klub malo prije Nove godine. Takvog jedno rafting kluba nema na području tuzlanskog kantona. Pokrenuli smo akciju i prikupljanja novca za finansiranje udruženja, počeli smo prodavati ulaznice. Od grada smo dobili jezero, planira se saradnja sa školama kako bi djeca koja žele naučila voziti kajak. Vratili smo jezeru sjaj, i sada je to mjesto idealno za kampovanje. Mjesto se nalazi blizu Živinica, objasnio nam je Mulić.

U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti i do 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli. 

- Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, ribolov, fudbal i slično. Postolja za roštilj koja se također nalaze u sklopu kompleksa, pružaju priliku za relaksaciju, odmor i porodična druženja uz roštilj, kaže Mulić.

Čista voda

Cijene uživanja na ovom biseru prirode su prava sitnica, ulaznica u kompleks 3 KM za odrasle osobe, te 1 KM za djecu, dok je cijena dnevnog parking 1 KM.

Mulić za kraj dodaje kako je jezerska voda nema zagađivača.

- Izuzetno je čista, manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki. Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste a kuriozitet je da u Rajskom jezeru obitavaju i slatkovodne meduze, rekao nam je Mulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.