JOŠ JEDAN DAN

Tea Faber pred start "Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom": Volim ekstremne utrke

Drago mi je da sam nakon dugo vremena ponovo u Sarajevu, posljednji put sam bila prije sedam-osam godina, rekla je prvakinja Hrvatske

Tea Faber: Teško je odrediti favorita, ipak se radi o stepenicama. Avaz

Piše: G. Š.

1.7.2022

Prema pristiglim prijavama za osmu utrku “Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom”, zanimljivo takmičenje ćemo imati priliku vidjeti u raspodjeli pozicija ženske konkurencije.


Niz uspjeha

Djevojke po rezultatima u posljednje vrijeme predvodi Tea Faber (33) iz Hrvatske koja je jedna od učesnica koja ovoj utrci daje internacionalni karakter. Tea je prošle godine bila prvakinja Hrvatske na 3.000 metara stipl i u maratonu, dok ove godine već ima osam medalja s državnih prvenstava. Bila je opet prva na 3.000 metara stipl i u trčanju na jedan sat, dok je na 3.000 metara bila druga, na 5.000 metara treća, na 10.000 metara druga, na polumaratonu treća, na 1.500 metara u dvorani treća i na 3.000 metara u dvorani druga.

- Vidjela sam da imaju dvije trke u dva dana pa sam prijavila obje – kaže Tea Faber koja će trčati i 5 kilometara u Sarajevu dan kasnije.

- Volim tako neke ekstremne i drukčije trke. Već sam učestvovala u Spartan trci, volim probati takve stvari. Volim generalno trke, a posebno nešto ovako što se ne može trčati svaki vikend – dodala je Tea.

“Avaz Twist Tower” nudi izazov od 780 stepenica i 36 spratova, a Faber određeno iskustvo već ima jer je 2017. godine pobijedila u Zagrebu na Zagrepčanki koja nosi vertikalni izazov od 490 stepenica i 25 spratova.

“Avaz Twist Tower” nudi izazov od 780 stepenica i 36 spratova. Avaz

Zanimljiv izazov

- To jeste određeno iskustvo, ali čula sam da trka „Avaz Twist Tower“ ima zajednički start, dok se Zagrepčanka održava hronometarski, zbog čega je ipak drukčije. Ovo na Avazovom tornju mi se čini puno zanimljivije, kad se takmičiš rame uz rame. Iako sam čula da je malo nezgodno kad se ulazi u zgradu – kaže Tea.

Po prijavama je trenutno broj 1 favorit u ženskoj konkurenciji.

- Teško je tu odrediti favorita, ipak se radi o stepenicama i nikad se ne zna kako neko može to odraditi – istakla je Faber.

Nije prvi put da učestvuje na utrkama u našoj zemlji.

- Trčala sam u Tomislavgradu, Banjoj Luci, Velikoj Kladuši, Prnjavoru, Prijedoru… Sviđaju mi se trke u BiH, ljudi su uz trkače, ima dosta navijanja i pozitivna je atmosfera na gotovo svim trkama gdje sam bila... Drago mi je da sam nakon dugo vremena ponovo u Sarajevu, zadnji put sam bila prije sedam-osam godina na teniskom turniru – kazala je Tea Faber.

Teniska pozadina

Tea Faber je teniserka od devete godine. Bila je prvakinja Hrvatske u parovima. Nastupala je na “futures” i “challenger” turnirima. Najbolji ranking u parovima joj je bio oko 650. mjesta, a u singlu oko 850. pozicije. Kaže da se atletikom počela baviti slučajno.

- Čitav život sam ustvari u tenisu, a u atletici tek posljednje četiri godine. Slučajno sam otišla na prvu trku i dobro je krenulo. Tenis je jako teško finansijski pokrivati, bila sam slomila prst, nisam mogla dva – tri mjeseca igrati, i to je bila prekretnica – ispričala je Tea kojoj je za trčanje puno pomogla sportska prošlost u tenisu.

- Meni je i u tenisu bila najveća prednost što sam fizički bila spremnija od drugih. Dobivala sam mečeve na fiziku, a to mi je kasnije pomoglo za trčanje – zaključila je Tea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.