KAPITENKA BH. ODBOJKAŠICA

Edina Begić za "Avaz": U Monci se osjećam kao kod kuće

Kako sam se vratila tamo i vidjela punu dvoranu, vratio mi se taj osjećaj da bih voljela opet zaigrati za Moncu

Begić: Oporavak ide sporije nego što sam očekivala. ARHIV

Er. Bijedić

25.7.2022

Najbolja bosanskohercegovačka odbojkašica i prošlosezonska članica moskovskog Dinama, Edina Begić, u procesu je oporavka nakon teške povrede (puknuće križnog ligamenta desnog koljena) koju je zadobila na utakmici ruskog prvenstva 5. marta.

Jednogodišnji ugovor

Edina se operirala 23. marta u Monci, a prije par dana je za istoimeni klub potpisala jednogodišnji ugovor. Radi se o klubu za koji je već nastupala pet sezona te je igračica sa najviše nastupa (98) u dresu Monce u elitnom rangu takmičenja.

- Dok sam bila u Rusiji, uvijek sam pratila Moncu, bile su druge tokom sezone i bilo mi je baš drago zbog ekipe. Te završne utakmice sam imala priliku i gledati s obzirom da sam operirana 23. marta. Moja odluka je bila da se tamo operiram jer sam već jednom imala tu povredu i odlučila sam otići kod istog doktora gdje se najbolje osjećam. Kako sam se vratila tamo i vidjela punu dvoranu, vratio mi se taj osjećaj da bih voljela opet zaigrati za Moncu, tako da su već tad krenuli manji razgovori o mom povratku – pojašnjava Edina Begić.

Već je četiri mjeseca rehabilitacije iza nje.

- Za koljeno je bila dobra odluka operirati se u Monci jer poznajem dobro čitav taj medicinski tim i doktore, tako da mi je i to bilo drago, da uz njihovu podršku oporavim koljeno i vratim se na teren u klubu gdje sam igrala pet godina i gdje se osjećam kao kod kuće – ističe Begić.

Sljedeće sezone će tako nastupati za klub u kojem je rekorderka sa 98 nastupa u elitnom rangu.

Dobra motivacija

- Počastvovana sam tim rekordom. To je moj klub, tamo je moje srce, tu poznajem dobro područje i mislim da će mi biti lakše s obzirom da sam imala jako tešku sezonu u Dinamu. Mislim da će mi sve to biti dobra motivacija da se vratim poslije teške povrede – priča Edina.

Oporavak će još potrajati.

- Radila sam oporavak u Italiji pa u BiH, ali ide sporije nego sam očekivala. Ipak to je u redu jer ne treba porediti sa prethodnom povredom i koljenom. Svako koljeno je priča za sebe, vjerujem da će sve ići na vrijeme i dobro – vjeruje Edina koja bi se na teren trebala vratiti u oktobru.

- Monca svake godine pravi ekipu koja može osvojiti prvenstvo. Sljedeće godine sve ekipe su dobro pojačane, bit će na visokom nivou, ali i Monca ima dosta jakih imena, tako da su ciljevi uvijek da se napreduje. Klub ima odličnu reputaciju koju želi sačuvati i u sljedećoj sezoni – zaključila je Edina Begić.

Povratak u oktobru

Naša izvrsna odbojkašica će nedostajati reprezentaciji BiH u grupi F kvalifikacija za EP kad naše igraju protiv Švicarske, Grčke i Norveške. Prva utakmica je na rasporedu 20./21. avgusta u gostima protiv Norveške.

- Nažalost, neću biti spremna za kvalifikacije, očekujem povratak na teren tek u oktobru. Još uvijek ne trčim, ne skačem, za te stvari mi treba malo više vremena – kazala je Edina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.