ALARMANTNO

Benjamin Burić za "Avaz": Nemam pojma hoće li uopće biti naše reprezentacije

Nemam pojma šta se dešava u reprezentaciji posljednja dva–tri mjeseca. Ko je trener, kakav je plan, ko će igrati… - rekao je "Zmaj"

Burić: Svi samo opstruiraju rad, svako vuče na svoj mlin i na kraju ništa ne napravimo. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

2.8.2022

U nekoliko kolektivnih sportova Bosna i Hercegovina ima izvrsne pojedince koje često na reprezentativnom nivou ne uspijevamo dovoljno iskoristiti, pretežno zbog vlastitog nemara, aljkavosti, unutrašnjih spoticanja i opstruiranja kakva su stalni proces i u rukometu.


Prvi koraci

Takva praksa sama po sebi gura u drugi plan svjetske klase igrača poput Benjamina Burića koji na reprezentativnom nivou, zajedno sa svojim saigračima, jednostavno nema adekvatnu podršku da bi pokušao i na ovom polju ostvarivati vrhunske rezultate na kakve je navikao. Tako nije neobično, ni neočekivano njegovo evidentno razočarenje stanjem u bh. rukometu, iskazanom još nakon predbaraža za SP u duelima sa Grčkom, ali i u posljednjem razgovoru za „Dnevni avaz“.

- Nemam pojma šta se dešava u reprezentaciji posljednja dva–tri mjeseca. Ko je trener, kakav je plan, ko će igrati… Vjerujem da se čekaju prvi koraci novog Upravnog odbora, dotad ne znam šta reći na temu reprezentacije. Očekuju nas te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali bućkuriš je bio i zadnji put pa ne znam šta očekivati. Da li će više biti te reprezentacije? To su sve pitanja koja realno jesu otvorena – govori Benjamin Burić.

Neizvjesnost koja vlada u bh. rukometu u ovom trenutku kao da malo koga dotiče, ali vrlo brzo će doći “pet do 12” situacija.

- Svi samo opstruiraju rad, svako vuče na svoj mlin i na kraju ništa ne napravimo – kaže Burić kojeg smo pitali o protivnicima u sljedećim kvalifikacijama za EP koje počinju u oktobru, a igrat ćemo sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom.

- Mi još ništa ne znamo, a oktobar vrlo brzo dođe. Iskreno mislim da smo mi tu autsajderi, trenutno nismo ni blizu Slovenije i Crne Gore. Možemo juriti da budemo među najboljim trećeplasiranim, ali i to će biti upitno. Slovenija je favorit, Crna Gora je druga, možda možemo probati pobijediti Crnogorce kući. Kosovo je dosta napredovalo, to nije ekipa sa kojom smo igrali prije nekoliko godina. To će biti puno teže gostovanje. Njihov klupski rukomet je napredovao, a naš nije – komentirao je Benjamin.


Burić: adam se da ću do početka sezone moći da konkuriram za sastav. Arhiva

Uspješan oporavak

Od juna je u procesu rehabilitacije zbog povrede bedrenog mišića.

- Na treningu prilikom igranja fudbala sam se spotakao i pao, a mišić je pukao, što je potvrdila magnetna rezonanca. Odmah sam krenuo sa rehabilitacijom i programom oporavka i zasad ide odlično, tako da sam s tim mnogo zadovoljan. Nadam se da ću do početka sezone moći da konkuriram za sastav, odnosno do 1. septembra – kaže Benjamin.

Golman Flensburga je puknuće mišića, tada zadnje lože, imao i u maju 2021. godine.

- Mislim da ovaj bundesligaški, ili konkretnije Flensburg – Kil tempo, dolazi na naplatu uvijek tako krajem sezone i kad se u jednoj sedmici naguraju tri–četiri utakmice pa uz malo opuštanja dođe povreda. Tako da ispada da svake godine puca po jedan mišić. Ali dobro, to je sport i vidjet ćemo šta trebam drugačije raditi da se ne događaju te stvari. Sad se drugačije spremam i treniram pa ćemo vidjeti hoće li to pomoći – zaključio je Benjamin Burić.


Samo zdravlja

Benjamin Burić je i prošle sezone kotirao kao jedan od najboljih evropskih golmana, dok je Flensburg bio četvrti u Bundesligi, a sezonu u Ligi prvaka zaključio u četvrtfinalu.

- Dok sam bio zdrav individualno je bilo super, kolega Kevin Moler (Moller) i ja smo stvarno odlično branili i statistički smo bili na prvim mjestima, on u Bundesligi, a ja u Ligi prvaka. Klupski ne mogu nikako biti zadovoljan jer smo završili prvenstvo na četvrtom mjestu što je katastrofa za Flensburg, ali pratili su nas mnogi pehovi jer smo imali puno povreda. Za sljedeću sezonu ekipi zato želim samo da ostane zdravo, a rezultate ćemo onda sigurno napraviti – izjavio je Benjamin.


Novi ugovor

Benjamin Burić sa Flensburgom ima važeći ugovor do ljeta 2024. godine.

- Počeli smo razgovarati o novom ugovoru pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Flensburg želi produženje ugovora, moram vidjeti kakvi su njihovi planovi, a onda bih o tome mogao donijeti odluku u sljedeća dva - tri mjeseca – kaže Burić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.