USVOJENA ŽALBA

Sud u Lozani ukinuo suspenziju bh. plivaču Jovanu Lekiću

Njegov klub najavio tužbe

A. V.

Lekić: Pretrpio veliku štetu

Foto: ARHIV


Bh. plivaču Jovanu Lekiću (18) Sportski sud u Lozani (CAS) danas je ukinuo dvogodišnju suspenziju koju mu je izrekla Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, saopćio je njegov klub 22. april iz Banje Luke.

Propustio SP i EP

Minimalna polugodišnja suspenzija koja je ostala nakon ove konačne presude istekla je u decembru prošle godine tako da je Lekić propustio Svjetsko i Evropsko prvenstvo koje nikako nije smio i nije trebao propustiti.

- O mentalnoj i trenažnoj šteti, velikom stresu koji su Jovan, njegova porodica i njegov trener proživjeli u ovom proteklom periodu, nekom drugom prilikom. Svu našu argumentaciju koju smo iznijeli na procesu koji je vođen protiv Jovana pred našom Agencijom, a koju naša Agencija nije htjela ni razmatrati, Sportski sud u Lozani je u cijelosti prihvatio. Nikada nismo bježali od našeg dijela odgovornosti zbog nesretnog unošenja kontaminiranog preparata, ali od samog starta svima koji su bili uključeni u ovaj slučaj bilo je jasno da je ovdje riječ o nesretnom slučaju i da je naša krivica u svemu ovome minimalna. Razumijevanje i korektnost koju smo očekivali od naše Agencije, nažalost uspjeli smo dobiti tek na Sportskom sudu u Lozani. I to je ono što nas najviše boli i najviše smeta. Jovan Lekić je vrhunski sportista kojih naša zemlja nema baš previše i umjesto da naša Agencija stane u zaštitu svoga sportiste, mi smo imali slučaj apsolutne nezainteresovanosti i treniranja neke nerazumne strogoće na našem Jovanu od Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine - poručili su iz kluba.

Gorak okus "pobjede"

Istakli su kako su im Agencije za antidpoing kontrolu BiH prvo rekli da je ovaj slučaj za četverogodišnju suspenziju i da nema potrebe za žalbu.

- Kada smo se žalili i izborili za postupak pred našom Agencijom, onda su nam u vrlo kratkom periodu izrekli presudu gdje je Jovan kažnjen s dvogodišnjom suspenzijom, predstavljajući nam to kao neku 'uslugu' i 'izlaženje u susret'. I opet su nam rekli nemate se razloga žaliti jer ako se budete žalili rizikujete vjerovatnu četverogodišnju suspenziju. Nismo ih poslušali jer smo znali šta je prava istina u svemu ovome i danas smo dobili konačnu satisfakciju i pravdu. Gorak okus 'pobjede' u svakom slučaju jer do ovoga nije smjelo ni doći da je bilo samo malo dobre volje i razumijevanja naše Agencije. Nažalost, koja je i na procesu koji je vođen pred sudom u Lozani svojski se trudila iskriviti činjenice i nas prikazati kao lažove i nekoga ko je kriv i ne zaslužuje nikakvo umanjenje ili skidanje suspenzije. Što je valjda prvi put u historiji procesa ovog tipa na CAS-u da matična Agencija sportiste bude na drugoj strani, odnosno da je ona ta koja želi suspenziju sportiste iz svoje države. Mnogo toga ružnog i nekorektnog je izrečeno i napisano prije svega o Jovanu i našem treneru Goranu Grahovcu vezano za ovaj slučaj. Nismo se obazirali i nismo odgovarali na mnogobrojne laži i klevete, ali smo ih itekako bilježili i arhivirali - dodali su.

Iz kluba su najavili da će u periodu koji je pred njima zvanično pokrenuti mnogobrojne postupke pred nadležnim sudovima za klevete i laži koje su tako olako izricane od određenog broja zlonamjernih ljudi iz svijeta plivanja i pojedinaca iz institucija koje bi trebale biti primjer pravednosti i etičnog ponašanja.

- To je naša obaveza i dužnost prije svega prema Jovanu, njegovoj porodici i njegovom treneru. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim našim dragim prijateljima koji su nas podržavali cijeli ovaj period. Znat ćemo to cijeniti i hvala vam još jednom. Izgubljeno vrijeme ne možemo vratiti, ali sasvim sigurno možemo vam obećati da ćemo iz svega ovoga izaći još jači i da će se za Jovana i njegove rezultate još itekako čuti. Idemo dalje - istakli su na kraju saopćenja.

Više o temi Jovan Lekić

LIČNOST DANA
Jovan Lekić: Obrukao naciju
NA VRH

Podijeli članak na