NIŠTA SLUŽBENO

Rukometaši BiH i dalje bez selektora: Irfan Smajlagić još čeka imenovanje

Ivica Obrvan svoja potraživanja pokušava namiriti preko Arbitražnog suda pri EHF-u

Irfan Smajlagić. ARHIV

Er. Bijedić

30.8.2022

Posljednju akciju muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je imala u predbaražu za Svjetsko prvenstvo 2023. godine protiv selekcije Grčke kad je još u martu dva puta poražena, prvo u Halkidi sa 24:17, a potom i u Tuzli sa 28:26. Tad je naš tim kao ekspresno rješenje poslije odlaska selektora Ivice Obrvana preuzeo njegov asistent Toni Čolina.


Novi početak

Međutim, poslije "operacije Grčka" nismo praktično imali nikakvih informacija o budućnosti reprezentacije. Nije bilo okupljanja, novosti, niti naznaka šta nas očekuje u narednom periodu. Jedino što smo znali konkretno je EHF termin za početak novih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine.

U grupi 7 igramo protiv Slovenije, Crne Gore i Kosova, a prvi meč je na rasporedu 13. oktobra protiv Slovenije u gostima. Tri dana kasnije smo domaćini Crnogorcima.

- Nemam pojma šta se dešava u reprezentaciji posljednja dva – tri mjeseca. Ko je trener, kakav je plan, ko će igrati… Očekuju nas te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali bućkuriš je bio i zadnji put, pa ne znam šta očekivati – rekao nam je nedavno Benjamin Burić, objašnjavajući kako ni sami igrači ne znaju puno više i nalaze se u neizvjesnosti kakva je neozbiljna i neshvatljiva za današnji profesionalni sport.

Prve novosti ipak je donio novi Upravni odbor Rukometnog saveza BIH na sjednici održanoj 3. avgusta kad je donesena odluka da će se domaća utakmica sa Crnom Gorom igrati u Sarajevu, dok je novi predsjednik Saveza Kenan Magoda dao i prijedlog da se za novog selektora imenuje Irfan Smajlagić.

Konačna odluka

Iako je dogovor postignut, on još nije službeno imenovan za selektora. Kako saznajemo iz RSBiH, ta odluka bi trebala doći na sjednici UO RSBiH koja bi se trebala održati između 5. i 9. septembra. U slučaju potvrde imenovanja selektora, Smajlagić bi trebao potpisati ugovor na četiri godine.

U isto vrijeme za svoj ugovor bivši selektor Ivica Obrvan svoja potraživanja pokušava namiriti preko Arbitražnog suda pri EHF-u.

Sponzorski ugovori

Osim pitanja selektora muškog A tima, na spomenutoj sjednici UO RSBiH bi mogao biti imenovan i novi selektor ženske rukometne reprezentacije BiH koja će u uvodnom dvomeču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati sa Grčkom. Prva utakmica je na rasporedu 3. novembra u Cazinu.

Pod lupom UO RSBiH će biti i ugovor sa BH Telecomom koji bi trebao biti glavni sponzor reprezentativnih selekcija i Premijer lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.