BERLINSKI MARATON

Eliud Kipčoge popravio svjetski rekord

Pobijedio je na današnjem Berlinskom maratonu u vremenu 2:01:09 i tako za 30 sekundi popravio svjetski rekord koji je i dosad bio u njegovom vlasništvu

Eliud Kipčoge. Agencije

Er. B.

25.9.2022

Kenijski atletičar Eliud Kipčoge (Eliud Kipchoge - 37) ispisao je novu stranicu u historiji sporta. Pobijedio je na današnjem Berlinskom maratonu u vremenu 2:01:09 i tako za 30 sekundi popravio svjetski rekord koji je i dosad bio u njegovom vlasništvu, a postavio ga je prije četiri godine, također u glavnom njemačkom gradu.

Činilo se u jednom trenutku da bi Kipčoge mogao postati i prvi čovjek u historiji koji je maraton u regularnim uslovima istrčao ispod dva sata budući da je na polovici utrke imao nestvarno prolazno vrijeme 59:51. Nakon što su ga "zečevi" napustili oko 25. kilometra tempo mu je ipak malo pao, ali opet dovoljno za nevjerojatan rezultat i još jedan pothvat u njegovoj velikoj karijeri.

Kipčoge je, podsjetimo, dvostruki olimpijski pobjednik u maratonu, iz Rio de Ženeira 2016. i Tokija prošle godine, a još prije 19 godina je bio svjetski prvak i na 5.000 metara. Sada drži četiri od pet najboljih rezultata u historiji maratona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.