NOVI SELEKTOR

Smajlagić: Moj dolazak usmjeren je ka oporavku rukometa u BiH

Onaj koji želi pobijediti više od mene, mislim da nije rođen

Irfan Smajlagić. FENA

Piše: G. Š.

30.9.2022

Novi selektor naše rukometne reprezentacije Irfan Smajlagić istakao je ovo dobra prilika da vratimo bh. rukomet, koji je na granici opstanka. 

-  Biti selektor to je strašna čast, rekao je Smajlagić i dodao:




Čast i obaveza

- Svaka nacionalna selekcija mi predstavlja čast i obavezu, mora se mnogo toga učiniti da se nešto napravi. Ovo je dobra prilika da vratimo rukomet u BiH koji je na granici opstanka. Ovo je možda i posljednji momenat da se stabilizuje i krene u pravom smjeru. Moj dolazak nije fokusiran samo na kvalifikacije već na pravljenje dobre baze u mlađim kategorijama odakle će se praviti igrači za seniorsku reprezentaciju.

Nemamo kontinuitet, što je naš problem.

- Pričamo o dugogodišnjim planovima, naš je plan četiri godine, ali se taj plan mora aktivirati ranije. Da bi se ostvarila ideja morate biti ustrajni i imati strast kako biste ostvarili zacrtane ciljeve. Treba puna podrška i vlasti i svih u državi. Na ljudima iz Saveza je ogromna odgovornost, tako da mislim da je moj dolazak usmjeren u tom smjeru oporavka rukometa. U situaciji sam da kroz tri prozora ili okupljanja moramo napraviti dobar filter igrača koji su spremni dolaziti u svim trenucima u reprezentaciji. Igrači ne mogu očekivati idealnu situaciju, to je pretenciozno, moraju biti svjesni situacije, rekao je novi selektor "Zmajeva".

Moraju se pronaći igrači koji mogu pomoći pristupom i kvalitetom.

- Spoznaja da predstavljaš naciju meni predstavlja nešto veliko. Trebat će nam vremena, bit će padova, ali to je otprilike to, kazao je Smajlagić.

- Svačiji život ovisi od izazova koji čine život, svaki izazov koji je vezan za sport daje strast. Razumno gledam na sve ovo, a od 20 prijatelja dvojica su mi rekla da sam napravio dobar potez, 18 da sam pogriješio. Izazov, ambicija novog rukovodstva, a s druge strane ja sam opet rođen u BiH. Čast mi je biti selektor BiH. Moja želja je da budemo prvaci Evrope, ali moramo biti realni.

Obavio razgovor sa Markom Panićem

Već je obavio razgovor sa Markom Panićem.

- Nisam razgovarao sa Obrvanom (Ivica - op.a.), što ne znači da neću. Želim sa igračima raščistiti i vidjeti kako će reagovati u određenim situacijama. Stupio sam u kontakt sa Markom Panićem, profesionalac je, žao mu je što nije dolazio ranije. Iskazao je želju da dođe. Sve je moguće, zavisi od povreda i prehlada, ali će biti u rosteru. Želim napraviti B selekciju sa kojom će se raditi u pauzama, bez domaćih igrača je teško napredovati, treba povećati fokus domaćih igrača, govori novi selektor našeg tima.

Igrači koji dobiju poziv moraju dati maksimum, kako bi pomogli i stručnom štabu i Savezu.

- Jer, sport je cijela nacija - ne vjerujem da će bilo ko zamjeriti ako vidi da se igrači trude. Pronaći takav sklop igrača je naš glavni cilj, da pomognu bh. rukometu i Savezu, to nam je jedini cilj. Onaj koji želi pobijediti više od mene, mislim da nije rođen, zaključio je Smajlagić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.