SADIK HADŽOVIĆ

Bodybuilder iz BiH pokorio Ameriku: Evo kako trenira i što pojede u danu

Časopis Men’s Health zaintrigirao se za njegov uspjeh i objavio članak u kojem istražuje što stoji iza njegove vrhunske građe

Hadžović: Cilj mu je osvojiti Olympiju. Instagram

A. K.

30.11.2022

Sadik Hadžović iskusio je teško djetinjstvo. Rođen je 1987. u Bosni i Hercegovini, odakle se s porodicom, kao izbjeglica, u potrazi za boljim životom preselio u SAD.

U ratom razorenoj zemlji uzor su mu bili superheroji i sanjao je da će jednoga dana biti poput njih. U tome je i uspio. Ima 35 godina, a učestvovao je u 18 takmičenja IFBB Pro lige u kategorijama Men's Physique i Classic Physique. 

Dva puAt je osvojio prestižno New York Pro bodybuilding takmičenje (2013. i 2022.), kao i zlato na Arnold Men's Physique Classicu 2015. Pet puta je učestvovao i u takmičenju mr. Olympia.


Savršena kombinacija

Pokorio je Ameriku, a časopis Men’s Health zaintrigirao se za njegov uspjeh i objavio članak u kojem istražuje što stoji iza njegove vrhunske građe. Kako pišu, to je savršena kombinacija prehrane i treninga, na čemu je Hadžović dugo radio. 

Hadžović: Strogi režim. Instagram

- Moj cilj je sada osvojiti Olympiju - rekao je Hadžović. A da bi u tome uspio, slijedi strogi režim. 

Hadžovićeva rutina sastoji se od nekoliko minuta hodanja na traci za trčanje, izvođenja kratkih pokreta i dizanja tegova. Trenira pet dana u sedmici: ponedjeljkom noge, utorkom prsa i tricepse, četvrtkom leđa, petkom prsa i ramena, a subotom leđa i bicepse.

Velike količine proteina

- Ljudi ne treniraju dovoljno intenzivno. Ili im treba previše odmora između serija ili samo rade na ponavljanjima. Morate dizati težinu koja je malo neugodna. Ako možete odraditi 10 ponavljanja i ne ostanete bez daha, zapravo ne trenirate - tvrdi on.


Hadžović: Intenzivan trening. Instagram

Hadžović se hrani kao tipični bodybuilder. Oslanja se na velike količine proteina i lako probavljive ugljikohidrate za energiju. 

Za doručak jede jaja, konkretno - osam bjelanjaka i jedan žumanjak. Uz to pojede i 2/3 šolje zobi i pola šolje borovnica. Drugi obrok u danu su pileća prsa i krumpir, slično kao i treći obrok u kojem samo krpmpir zamjenjuje rižom.

Četvrti obrok je proteinski shake nakon treninga, a peti govedina s rižom. Dan završava isto kao što ga i počinje, s osam bjelanjaka i jednim žumanjkom te kašikom maslaca od badema.

U danu unese 2.111 kalorija, odnosno 251 gram proteina, 154 grama ugljikohidrata i 47 grama masti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.