BRAVO MAJSTORE

Dervenčanin Franjo Lončar u 69. godini istrčao svoj 300. maraton

Posebno mi je žao što svoj jubilarni maraton nisam istrčao u Ljubljani

Lončar s učesnicima Vukovarskog maratona: Istrčao stazu za 3:38:40. Privatna arhiva

Piše: Er. Bijedić

6.12.2022

Franjo Lončar iz Dervente je prošlog vikenda u svojoj 69. godini (rođen 10. maja 1954.) postao drugi čovjek s prostora bivše države koji je istrčao 300 maratona (trka na 42.195 metara).


Ljubljana i Vukovar

On je na vukovarskom Danube maratonu istrčao stazu za 3:38:40, što je i odlično vrijeme za trkača njegovih godina. Cilj mu je bio istrčati 300. maraton u Ljubljani 23. oktobra, ali se povrijedio.

- Posebno mi je žao što svoj jubilarni 300. maraton nisam istrčao u Ljubljani. Pogotovo mi je krivo što sam u Ljubljani, koju posebno cijenim, trčao svoj 200. i 250. maraton, a susretljivošću organizatora dobio prigodni startni broj. Stoga sam Danube maraton trčao sa tim brojem i tako ipak duh Ljubljane donio u Vukovar - izjavio je Lončar za "Avza", koji od početka rata živi u Zagrebu, gdje je 1978. godine diplomirao na Građevinskom fakultetu.

Član Kluba 100 maratona Hrvatske i Kluba “Super Marathon Italia” je ovim postignućem postao prvi trkač iz Hrvatske i BiH sa dosegnutom brojkom od 300 istrčanih maratona. Uvršten je i u prestižnu svjetsku listu Kluba 300 maratona.

- Postoje dvije temeljne kategorije cestovnih trkača - oni koji daju naglasak na kvalitet i oni koji isključivo bildaju kvantitet skupljajući “recke” (broj maratona, op.a.). Sebe doživljavam kao utopistu koji namjerava balansirati negdje između, odnosno istovremeno forsirati oba kriterija, što uzima svoj danak u povredama. Nakon ulaska u sadašnju gerijatrijsku fazu po automatizmu dolazi do pretakanja faze relativno kvalitetnih ostvarenja u onu koja je bliskija skupljačima recki. Tu postoje tri nivoa - 100, 300 i 1000 maratona - pojašnjava Lončar.


Franjo Lončar. Privatni albun

Zacrtani cilj

Nakon što je ušao u Klub 100 maratona, Franjin cilj je automatski postao stići na spisak Kluba 200 maratona.

- O trećem nivou uopće nisam niti pomišljao - dodao je.

Sa 300 maratona znači da je samo kroz trke prešao više od 12.658 km. Svoj prvi maraton je Lončar istrčao 3. decembra 1995. godine u Firenci za 3:25, dok je lični rekord ostvario 28. oktobra 2001. godine u Ljubljani sa 2:47:39. Istrčao je 24 maratona ispod 3 sata.

- Sada, po dostizanju zacrtanog cilja, moj plan je u komfor zoni, godišnje istrčati 3-4 maratona na bližim destinacijama ne forsirajući previše kvalitet, odnosno rezultate. Ipak, u podsvijesti znam da neću dopustiti da to ode značajno ispod standarda starosne kategorije, a kad se to dogodi, prestajem sa službenim trkama i preostale godine namjeravam trčati isključivo za svoj gušt jer je takmičarski angažman za mene ipak svojevrsni mazohizam - zaključio je Lončar.

Boroja rekorder

Jedini čovjek sa prostora bivše države koji ima više istrčanih maratona od Franje Lončara je Drago Boroja iz Futoga kod Novog Sada.

Boroja je u stvari još jedan trkač rodom iz BiH, konkretno Starog Sela između Jajca i Donjeg Vakufa. On je do danas istrčao 448 maratona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.