POČELO JE OVAKO

Prva kućna gaming konzola slavi 50. rođendan

Bila je to jednostavna, ali vizionarska ideja koja je postavila temelje današnje višemilijarderske industrije

Izum je bio djelo Ralfa Bera. Computerhistory.org

E. Ag.

19.12.2023

Na današnji dan prije 50 godina epizoda BBC-jeve emisije “Tomorrow’s World” predstavila je Magnavox Odyssey, prvu kućnu gaming konzolu na svijetu. Bila je to jednostavna, ali vizionarska ideja koja je postavila temelje današnje višemilijarderske industrije.

Djelo Ralfa Bera 

- Predstavljamo vam potpuno novu ideju iz SAD koja vaš televizor pretvara u igru za dvoje - rekao je simpatični voditelj Rejmond Bakster (Raymond Baxter), dok je britanskoj publici pokazivao na uređaj koji će pokrenuti multimilijardersku industriju.

Izum je bio djelo Ralfa Bera (Ralph Baer), njemačko-američkog inžinjera, koji je razmišljao o interaktivnim televizijskim igrama još od 1960-ih. S malim timom razvio je nekoliko prototipova konzola prije nego što je 1972. godine, godinu prije BBC-jeve emisije, predstavio Odyssey američkoj javnosti.

Konzola je sastavljena od pravokutne kutije koja se može priključiti na televizor, povezana s dva pravokutna kontrolera s regulatorima koje igrači okreću kako bi upravljali igrom.

U današnjim standardima, Odyssey je bio prilično osnovan, bez zvuka, napajan baterijama, a nije imao mogućnost bilježenja rezultata, oslanjajući se na igrače da pamte svoj uspjeh.

Grafika je bila primitivna, s bijelim kvadratima i linijama na crnoj pozadini, piše Bajtbox.

Jednostavan dizajn i minimalna grafika

Kompanija je razvila plastične prekrivače koji se mogu zalijepiti na ekran putem statičke elektriciteta kako bi dodali boje. Također su razvili svjetlosni pištolj, koji se može vidjeti kako ga voditelj “Tomorrow’s World” Baxter koristi u igri Shooting Gallery.

Uprkos svojoj rudimentarnosti, tehnologija – i ideja donošenja videoigara direktno u domove ljudi – bila je transformirajuća. Jednostavan dizajn i minimalna grafika pokazali su se kao prednost jer je igra bila lako razumljiva. Odyssey je pionir potpuno nove koncepcije kućnih videoigara, postavljajući temelje za kulturni fenomen koji će uslijediti. Teniska igra koju igra Baxter bila je inspiracija za Atarijevu uspješnu igru Pong iz 1972., koja je imitirala njenu dinamiku, do te mjere da je Magnavox tužio Atari i druge arkadne kompanije.

Ubrzani tempo tržišta

Čak i utjecaj njegovih igara traje. Elementi sportskih igara poput nogometa vidljivi su u suvremenim igrama poput Fifa 23, dok se ideja pucačina iz prvog lica iz igre Shooting Gallery prepoznaje u današnjim igrama poput Call of Duty.

Uprkos svojoj ranoj inovaciji, Magnavox Odyssey brzo je zasjenjen ubrzanim tempom tržišta koje je sam stvorio. Atari, preusmjeravajući se s arkadnih igara, nekoliko godina kasnije ulazi na tržište konzola i brzo nadmašuje Magnavox u prodaji, a zatim slijedi videoigrački div Nintendo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.