OMILJENI LIK

Živi užas: Najavljena horor igra s Mikijem Mausom

Miki je protivnik koji vas u igri nastoji ubiti, sav krvav i gubav

Najranija verzija Mikija Mausa poprima zastrašujući oblik. YouTube

E. Ag.

3.1.2024

Istekom autorskog prava na prva tri crtana filma s likom Mikija Mausa otvoren je prostor za drugačije interpretacije tog lika. I neko je to već iskoristio najavivši horor igru Infestation 88.

Prema američkom zakonu o autorskim pravima, umjetnička djela 95 godina nakon objave postaju javno dobro, što u teoriji znači da svako smije kreirati svoje verzije i adaptacije na temelju tih djela. Dolaskom 2024. godine javnim je dobrom postao crtić Parobrod Vili iz 1928. godine, specifičan po tome što su se u njemu prvi put pojavili poznati Disneyjevi likovi Miki i Mini Maus. I to u načelu znači da nam slijede razne iteracije najpoznatijih miševa na svijetu, a prva je dakako – horor.

Studio Nightmare Forge prvi je iskoristio priliku te najavio horor igru Infestation 88 u kojoj najranija verzija Mikija Mausa poprima zastrašujući oblik. Miki je tako protivnik koji vas u igri nastoji ubiti, sav krvav i gubav, piše Hcl.hr. 

Žanrovski igra pripada kooperativnom preživljavanju iz perspektive prvog lica, s nasumično generiranim okruženjima.

E sad – veliko je pitanje hoće li ova igra uopće biti realizirana. Već u samoj najavi stoji napomena kako projekt nije vezan uz originalne autore niti uz vlasnika postojećih autorskih prava (Disney). Stvar je u tome da se javnim dobrom smatraju tek rane verzije Mikija iz prva tri crtana filma, dok Disney i dalje drži autorska prava nad novijim iteracijama lika. Doduše, da se Disney pita, kompanija bi rado da se zakon promijeni kako ne bi došlo ni do ovakvih slučajeva jer nisu presretni da se lik uz koji su odrasle brojne generacije sada koristi u neke potpuno drugačije svrhe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.