ŽENA KAO GLAVNI LIK

Proglašen je najlegendarniji lik svih vremena iz videoigara

Iako je dala glas najpoznatijem liku iz videoigre, Šeli kaže da je jedina igra koju je sama igrala Pac-Man

Lara Kroft. Facebook

Dž. R.

8.4.2024

Za najlegendarniji lik iz videoigara svih vremena proglašena je Lara Kroft (Croft) povodom 20. dodjele nagrada Bafta Games.

Šira franšiza

Prošlo je 28 godina otkako je Tomb Raider igrače upoznao s Larom i ona se prilično promijenila za to vrijeme. 

- Od vrlo šiljate i dječije nacrtane postala je vrlo filmska - kaže Šeli Blond (Shelley Blond), glumica koja je dala glas originalnoj Lari.

Lara je pobijedila Maria i Sonica u anketi među igračima, a Šeli je za BBC Newsbeat rekla da nije iznenađena, iako priznaje da sama nikada nije igrala igru. 

- Kod Lare Kroft kultna je činjenica da je glavna ženska osoba u videoigri. Ona je sva o ženskoj snazi ​​i ženskom osnaživanju. Ona je u prvim redovima, ona je ono što je avantura - kaže Šeli.

Videoigra je pokrenula širu franšizu Lara Croft, seriju videoigara, kao i blockbuster filmove s Andželinom Džoli (Angelinom Jolie) u glavnoj ulozi, pa čak i Netflixovu seriju koja se očekuje kasnije ove godine.

Nikad nije zaigrala Tomb Raider

Kad je Šeli prvi put dobila posao davanja glasa Lari, rečeno joj je da se nadahne od izvjesnog istraživača s fedorom. 

- Smjer koji sam dobila u studiju bio je da je ona ženski Indiana Džouns (Jones). Dakle, ona je hrabra, drska, slično se oblači, ima slične avanture, ali je Britanka. Djevojke bi se mogle poistovjetiti s njom i djevojke mogu učiniti sve što može Indiana Džouns - kaže Šeli.

Iako je dala glas najpoznatijem liku iz videoigre, Šeli kaže da je jedina igra koju je sama igrala Pac-Man. 

- Nikad nisam igrala Tomb Raider. Moj originalni primjerak još je u svojoj kutiji, zamotan - rekla je Šeli.

Njezin voljeni Pac-Man nije zaboravljen, već je zauzeo respektabilno šesto mjesto na ljestvici najlegendarnijih likova. Na drugom mjestu je Mario, Hitmanov agent 47 je na trećem, Sonic the Hedgehog je četvrti i Sackboy iz Little Big Planeta je peti.

Ostalih 10 najboljih čine još Link iz Legend of Zelda, Master Chief iz HALO-a, Kratos iz God of War i Shadowheart iz Baldur's Gate 3. Bafta kaže da je više od 4000 igrača širom svijeta sudjelovalo u anketi putem njene web stranice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.