GODINE EVOLUCIJE

Najzagađenija rijeka: Kako krokodili uspijevaju živjeti u njoj

On objašnjava da je Tarkoles najzagađenija rijeka na Kostariki i jedna od najzagađenijih u Centralnoj Americi uopšte

Ovim velikim gmizavcima ne smeta ni jedna od 150 vrsta bakterija koje su otkrivene u spomenutoj rijeci. Printscreen

E. A.

3.2.2023

Svakog dana, otpad i otpadne vode iz domaćinstava i fabrika San Hosea završe u rijeci Tarkoles. Pored toga što ova toksična rijeka predstavlja dom mangrova u njoj živi i oko 2.000 američkih krokodila.

- To je super-kontaminirano područje, koje nije uticalo na populaciju krokodila - rekao je Ivan Sandoval, biolog sa Nacionalnog univerziteta Kostarike. 

On objašnjava da je Tarkoles najzagađenija rijeka na Kostariki i jedna od najzagađenijih u Centralnoj Americi uopšte, kao i da se u njoj mogu naći teški metali, nitriti, nitrati i velika količina otpada.

5.000 jedinki ove vrste

Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode u svijetu je nakon nekoliko decenija lova i uništavanja staništa ostalo samo oko 5.000 jedinki ove vrste krokodila. Ipak i pored ovoga, organizacija Crocodilus navodi da se njihov broj u toku posljednjih nekoliko godina uvećao. 

Dok nova otkrića ukazuju da je to možda i zato što su veoma otporni, jer kako se čini ovim velikim gmizavcima ne smeta ni jedna od 150 vrsta bakterija koje su otkrivene u spomenutoj rijeci.

Sandoval tvrdi da ovi "živi fosili" očigledno imaju izvanredne sposobnosti za preživljavanje, što ne čudi ako se uzme u obzir da na planeti Zemlji postoje oko 100 miliona godina.

- Nisu morali ništa da mijenjaju milionima godina, savršeno su dizajnirani - kaže Sandoval.

Zakoni se ne primjenjuju

Sandoval je rekao da se od 1980. godine populacija krokodila Kostarike "oporavlja" i upozorava da za njih veliku prijetnju predstavljaju turisti koji ih posmatraju u njihovom prirodnom okruženju i ugrožavaju tako što ih hrane.

S druge strane, o problemu zagađenja svjedoči vozač jednog od turističkih brodova Huan Karlos Buitrago, koji tvrdi da on i lokalni mještani redovno izvlače na stotine guma i plastični otpad iz rijeke. On dodaje da želi da njegovi sunarodnjaci prestanu da zagađuju njegovu "kancelariju", koja je prebogata životinjskim i biljnim svijetom.

- Ne možemo sakriti zagađenje - objašnjava on, a prenose agencije.

Kostarika predstavlja pravo prirodno bogatstvo, sa trećinom teritorije koja je pod zaštitom. Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da se zakon ne primjenjuje striktno, kao i da se ova država mora efikasnije da pristupi rješavanju problema po pitanju zagađenja i očuvanja životne sredine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.