POGLEDAJTE VIDEO

Kućni ljubimac budućnosti?

„Sjaomi“ predstavlja robotskog psa koji može izvoditi baletske korake i “mjesečev hod”

Sajberdog 2. YouTube

M. Z.

21.8.2023

Kažu da svaki pas ima svoj dan – i to je istina za robotskog psa koga je zamijenio ovaj unapređeni model koji izvodi „mjesečev hod“ i pleše balet.

Unaprijeđeni model

Kineska firma „Sjaomi“ je prvobitno razvila svog Sajberdoga prije dvije godine takmičeći se sa Spotom rivalske kompanije „Boston dajnamiks“.

Sad predstavlja unaprijeđeni model, nazvan Sajberdog 2, koji je još inteligentniji i prirodniji, piše Daily Mail.

Što je najvažnije, sad mnogo više podsjeća na psa nego na robotsko stvorenje s nogama. To je zato što je usvojeno više osobina koje ima neki doberman, uključujući prelijepe uši.

Četveronogi robot je također mnogo manji i lakši od svog prethodnika, težak samo 8,9 kilograma, naspram 14 kilograma Sajberdoga. Inžinjeri „Sjaomija“ kažu da je 40 posto manji nego prvobitni robotski pas te kompanije.

Sajberdog 2 također ima poboljšanu pokretljivost i sposoban je da izvede niz impresivnih aktivnosti kao što su salto unazad, baletski koraci, mrdanje zadnjicom i čak „svemirski hod“.

Vožnja skejtbordom

Da, može i da se vozi skejtbordom.

Opremljen je preciznijim kontrolnim funkcijama i sistemom za opažanje i odlučivanje sa 19 senzora za vid, dodir i sluh, piše Telegraf.rs.

Visok je oko 35 centimetara, naspram 39 cm Sajberdoga, a zahvaljujući dinamičkom balansiranju trebalo bi da može izbjeći padove.

„Sjaomi“ je također opremio Sajberdoga 2 samoučećom vještačkom inteligencijom koja je iskombinirala 30.000 generiranih modela robotskog psa, tako da bi trebalo da se ponaša kao i bilo koji robotski pas.

Kompanija pokreće vještačku inteligenciju tog stvorenja putem sistema od više mozgova, gdje glavni mozak koristi NX procesor, a dva sekundarna mozga se napajaju dualnim koprocesorima.

Ova unapređenja, međutim, povećavaju cijenu. Sajberdog 2 košta 1.800 dolara, naspram 1.540 dolara za prvi model.

Napajan ugrađenom baterijom koja osigurava 90 minuta aktivnosti prije ponovnog brzog punjenja putem USB-C kabla, pas se može kontrolirati pomoću daljinskog upravljača ili pametnog telefona zahvaljujući Bluetooth 5.0 i Wi-Fi povezivanju.

Velika pokretljivost

S četiri noge i pokretljivošću poput životinjske, Sajberdog 2 je sličan Spotu, psolikom robotu američke kompanije „Boston dajnamiks“.

Spot se prvo našao u prodaji 2020., a košta zapanjujućih 75.000 dolara.

Taj robotski pas je više namijenjen poslovnim korisnicima kao pomoć radnicima u industrijama poput građevinske, odbrambene i očuvanja zgrada.

Čak ga je koristila i kompanija Ilona Maska (Elon Musk) „SpaceX“ radi inspekcije lansirnih mjesta ubrzo nakon ispaljivanja raketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.