NEVJEROVATNO OTKRIĆE

Lobanja ima misterioznu ulogu u očuvanju zdravlja mozga: To niko od naučnika nije znao

Tim istraživača iz Njemačke i Velike Britanije otkrio je da ćelije koštane srži u lobanji imaju jedinstven odgovor na bolesti u mozgu

Lobanja ima misterioznu ulogu. Facebook

M. Z.

23.8.2023

Ćelije koštane srži u lobanji imaju jedinstven odgovor na bolesti i naučnici misle da to znači da bi lobanja mogla biti korisna za posmatranje i potencijalno liječenje upala u mozgu, vjeruje tim njemačko-britanskih naučnika, piše Science Alert.

Sprečavanje bolesti

- Ovo otvara mnogo mogućnosti za dijagnosticiranje i liječenje moždanih oboljenja i ima potencijal da revolucionalizira naše shvatanje neuroloških bolesti. Ovo otkriće moglo bi dovesti do efikasnijeg monitoringa oboljenja kao što su Alzheimer ili moždani udar, a potencijalno može pomoći u sprečavanju ovih bolesti tako što će nam pomoći u ranom uočavanju - rekao je Ali Erturk, neuronaučnik s Univerziteta u Minhenu.

Zapaljenja igraju značajnu ulogu u mnogim oboljenjima mozga i nervnog sistema, aktiviraju imunoćelije i otpuštaju molekule koji pomažu u zaštiti i liječenju tkiva. To, naravno, ima svoju cijenu i može dovesti do oštećenja i ugroziti liječenje. Osim toga, lobanja i druge membrane štite mozak i zbog toga je liječenje zapaljenja veliki izazov.

Direktna razmjena

Naučnici su otkrili ranije nepoznate puteve od koštane srži lobanje do drugih vanjskih površina zaštitnih membrana ili meningi koji omogućuju kretanje imunih ćelija, što osporava dosadašnje mišljenje da između lobanje i mozga nema direktne razmjene.

Dobro je poznato da imune ćelije ulaze u mozak nakon problema kao što je šlog jer barijere slabe, ali nije jasno kako imune ćelije ulaze u mozak preko lobanje i koliko često. U eksperimentima kojima su vizuelizirali ljudski mozak, meninge i uzorke lobanja, tim je koristio čišćenje tkiva u kombinaciji sa 3D snimanjem. Čišćenje tkiva je proces kojim biološka tkiva postaju providna, što omogućuje da se posmatraju pod mikroskopom. Naučnici su primijetili da se ćelijska arhitektura veze između lobanje i meningi približi mozgu i probija najjače membrane poput tvrde moždane opne.

- Ova otkrića imaju značajne implikacije, ukazuju nam da postoji mnogo složenija veza između lobanje i mozga nego što se do sada vjerovalo - rekao je Ilgin Kolabas, neuroimunolog a Univerziteta u Minhenu.

Oni vjeruju da njihova otkrića mogu pomoći u otkrivanju zapaljenja u mozgu skeniranjem lobanje.

Liječenje Alzheimerove bolesti

- To bi moglo da se radi pokretnim uređajima, što je mnogo jednostavniji i praktičniji način praćenja zdravlja mozga - rekao je Erturk.

Tim naučnika misli da je ova studija korak ka lakšem liječenju Alzheimerove bolesti, šloga, multiple skleroze… Ipak, naglašavaju u studiji objavljenoj u žurnalu ''Cell'', potrebne su dodatne kliničke studije kako bi se potvrdila praktičnost ovog otkrića, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.