MORSKE DUBINE

Prvi put snimljena tek rođena velika bijela ajkula: Ovaj mališa bit će jedan od najstrašnijih predatora

Mladunče je snimljeno kraj obala Santa Barbare 9. jula 2023., ali je studija o tome tek sad objavljena

Mladunče staro najviše jedan dan. Carlos Guana

M. Z.

30.1.2024

Velike bijele ajkule, opasne morske predatore, teško je zamisliti kao tek rođene mladunce. Razlog je taj što ih do sada niko nije video u prirodi. 

Na obali Santa Barbare

Međutim, to se promijenilo – snimatelj Karlos Gauna i Filip Sterns, doktorand biologije na Univerzitetu Kalifornije u Riversajdu, postali su prvi koji su snimili tek rođenu veliku bijelu ajkulu.

Ovaj mališa, koji će kad poraste postati jedan od najstrašnijih predatora, snimljen je kraj obala Santa Barbare u Kaliforniji 9. jula 2023., a studija je upravo objavljena u Environmental Biology of Fishes Journal.

Gauna je na internetu poznat pod nadimkom The Malibu Artist i proveo je hiljade sati snimajući ajkule po svijetu. Ono što su on i Sterns zabilježili moglo bi da pomogne u rješavanju misterije razmnožavanja velikih bijelih ajkula, piše EurekAlert.

Sveti gral istraživanja

- Gdje se rađaju velike bijele ajkule je sveti gral istraživanja ajkula. Niko do sada nije uspio da odredi gdje se rađaju, niti je iko vidio tek rođeno mladunče ajkule. Otkrivani su isključivo unutar uginulih ženki, ali ništa ovakvo - rekao je Gauna, koji je videosnimak podijelio na svom YouTube nalogu.

Autori u svojoj studiji naglašavaju da je moguće da snimljena ajkula u stvari primjerak s oboljenjem kože, ipak vjeruju da ima dovoljno razloga da to nije slučaj, već da je riječ o tek rođenom mladunčetu.

- Ako smo slučajno to otkrili, i to je ogromno otkriće jer je takvo oboljenje kože ekstremno rijetko i nikad nije primijećeno kod velikih bijelih ajkula - rekao je Gauna.

On je rekao da je snimao tri odrasle velike bele ajkule koje su djelovale kao da ih očekuje skori porođaj. Tog dana, jedna od tih ženki je otišla u dubinu i malo poslije toga pojavilo se mladunče.

- Nije nategnuto zaključiti odakle se pojavila - rekao je Gauna.

Sterns je dodao da veličina i oblik snimljene ajkule ukazuju na to da je riječ o mladunčetu.

Ugrožena vrsta

- Mislim da je riječ o primjerku starom nekoliko sati, najviše jedan dan - rekao je on.

Većina naučnika misli da se ajkule rađaju dalje od obale, pa bi i lokacija na kojoj je mladunče snimljeno, oko 300 metara od obale, bilo iznenađenje.

Velike bijele ajkule su ugrožena vrsta, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.