ISTRAŽIVANJE NAUČNIKA

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijava: Jesmo li spremni za predstojeću katastrofu

Ekstremna vrelina, suše, šumski požari i poplave, koje smo imali prethodnih godina, bit će sve gori

Klimatske promjene opasno prijete. Instagram

M. Z.

13.3.2024

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijava, ali su vlade previše spore u poduzimanju akcija koje bi smanjile neminovne rizike zbog klimatskih promjena. Mnogi od tih rizika, koji, između ostalog, prijete sigurnosti hrane i finansijskoj stabilnosti, već su dostigli kritične nivoe i mogli bi da dovedu do katastrofe ako ne poduzmemo hitne i odlučne akcije, pokazalo je istraživanje Roberta Bizbroka i Simone Pede s Univerziteta u Vageningenu.

Identificirati prioritete

Ekstremna vrelina, suše, šumski požari i poplave, koje smo imali prethodnih godina, bit će sve gori na prostorima Evrope, čak i po najoptimističknijim scenarijima zagrijavanja. Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) objavila je prvu Evropsku procjenu klimatskih rizika (EUCRA) kako bi se identificirali prioriteti u adaptaciji na klimatske promjene, navodi Phys.org.

Prema procjeni, adaptacija u evropskim zemljama ne drži korak s brzinom kojom skaču rizici. U mnogim slučajevima postojeće adaptacije neće biti dovoljne, a hitne akcije su neophodne.

- EUCRA je prva procjena rizika koja prihvata činjenicu da nisu svi klimatski rizici u Evropi samo posljedica klimatskih promjena, već i nespremnosti društva na njih. Klimatske projekcije su osnova da shvatimo šta može da se desi. Ali planiranje budućih adaptacija zahtijeva da nam bude jasno da su mnogi rizici već na kritičnom nivou - rekla je Simona Pede i dodala:

- Zašto čekati da se ostvare klimatske projekcije? S mogućnostima velikih promjena, oni koji donose odluke moraju da prestanu samo da reagiraju na katastrofe koje se dešavaju nakon velikih poplava ili jakih suša i počnu da se pripremaju za klimatske adaptacije. Hitno nam je potrebna promjena načina razmišljanja.

Evropska procjene klimatskih rizika

Ekosistem: Skoro svi rizici po ekosistem zahtijevaju hitne mjere i više akcije, a posebno su veliki rizici po morske i priobalne ekosisteme.

Hrana: Rizici vrelih valova i suše već utječu na usjeve u južnoj Evropi, ali je velik rizik i za zemlje u centralnom dijelu kontinenta.

Zdravlje: Vreli valovi su najopasniji klimatski rizik za ljudsko zdravlje. Posebno su ugroženi radnici na otvorenom, stari, ljudi koji žive u lošim kućama…

Infrastruktura: Sve češće ekstremne vremenske promjene povećavaju rizik za energetske sisteme, vodovode i transport.

Ekonomija: Evropski finansijski sistem može biti ugrožen zbog klimatskih ekstrema, osiguranja, pozajmica, poskupljenja hrane…, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.