MEDICINSKO OTKRIĆE

Objavljena nova studija o injekcijama za mršavljenje: Smanjuju rizik od srčanog udara?

Zasebna studija koja je proučavala novi lijek za mršavljenje otkrila je da bi mogao biti mnogo učinkovitiji od onih koji su već na tržištu

Studija je uključivala 17.604 odrasle osobe u dobi od 45 i više godina. Twitter

E. Ag.

14.5.2024

Injekcije za mršavljenje mogle bi smanjiti rizik od srčanog udara i poboljšati kardiovaskularno zdravlje miliona odraslih širom svijeta, pokazala je nova velika studija.

- Ovo bi moglo biti najveće medicinsko otkriće od statina (lijekova za snižavanje nivoa holesterola u krvi) - kažu naučnici, a prenosi Guardian.

Nova studija utvrdila je da su učesnici koji su uzimali lijek semaglutid, aktivni sastojak u lijekovima poput Wegovyja i Ozempica, imali 20 posto manji rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

"Ovo mijenja sve"

Studija, predstavljena na Evropskom kongresu o pretilosti (ECO), a koju su vodili istraživači s University College London, također je otkrila da je semaglutid doveo do poboljšanog kardiovaskularnog stanja kod učesnika, bez obzira na njihovu početnu težinu ili količinu težine koju su izgubili. Studija sugerira i da bi oni s blagom pretilošću ili oni koji su izgubili samo malu količinu težine mogli doživjeti velika poboljšanja u kardiovaskularnom sistemu.

Profesor Džon Denfild (John Deanfield), direktor Nacionalnog instituta za istraživanje kardiovaskularnih ishoda i glavni autor studije, rekao je da rezultati pokazuju da bi se lijek trebao rutinski propisivati za liječenje kardiovaskularnih bolesti i da bi ga mogli uzimati milioni ljudi širom svijeta.

- Ovaj fantastičan lijek doista mijenja sve. Ova studija sugerira da ovdje postoje potencijalno alternativni mehanizmi za poboljšani kardiovaskularni ishod, osim gubitka tjelesne težine... Sasvim je jasno da se nešto drugo ovdje događa, što pogoduje kardiovaskularnom sistemu - rekao je Denfild.

Studija je uključivala 17.604 odrasle osobe u dobi od 45 i više godina s indeksom tjelesne mase iznad 27 iz 41 zemlje. Učesnicima, koji su prethodno doživjeli kardiovaskularni događaj poput srčanog udara, propisana je ili sedmična doza od 2.5 mg semaglutida ili placebo tokom razdoblja od 40 mjeseci, piše Index.hr.

Od 88,03 bolesnika u skupini koja je primala semaglutid, njih 569 (6,5%) doživjelo je primarni kardiovaskularni događaj, kao što je srčani udar, u usporedbi sa 701 (8%) od 8.801 bolesnika u placebo skupini.

Denfild je rekao da su se 1990-ih statini – lijekovi koji snižavaju holesterol – smatrali medicinskim otkrićem i revolucijom u liječenju kardiovaskularnih bolesti te je dodao da se semaglutid može smatrati isto tako revolucionarnim u pogledu poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja.

- Sada imamo klasu lijekova koji bi mogli transformirati mnoge hronične bolesti - rekao je.

Profesor Džejson Halford (Jason), predsjednik Evropske udruge za proučavanje pretilosti, rekao je da bi, s obzirom na to da se može vidjeti da lijek poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, moglo biti ekonomski korisno da se široko propisuje.

- Mislim da ćemo u sljedećih 10 godina vidjeti radikalnu promjenu u pristupu zdravstvenoj njegi - rekao je.

Izgubili u prosjeku 10 posto tjelesne težine

Druga studija temeljena na istom kliničkom ispitivanju otkrila je da su učesnici kojima je bio propisan semaglutid izgubili u prosjeku 10, 2 posto tjelesne težine i 7,7 centimetara u području struka u razdoblju od četiri godine, dok je placebo grupa izgubila 1,5 posto tjelesne težine i 1,3 cm u području struka.

Zasebna studija koja je proučavala novi lijek za mršavljenje otkrila je da bi mogao biti mnogo učinkovitiji od onih koji su već na tržištu. Retatrutide, sedmična injekcija, djeluje tako što suzbija apetit i pomaže tijelu da sagorijeva više masnoće, pokazalo je kliničko ispitivanje.

Ispitivanje na 338 učesnika koji žive s pretilošću pokazalo je da su učesnici izgubili 24 posto svoje tjelesne težine u razdoblju od 48 sedmica. Istraživači kažu da je učinkovitiji za mršavljenje od Ozempica ili Wegovyja, koji djeluju samo na suzbijanje apetita.

Profesor Navid Satar (Naveed Sattar) s Univerziteta u Glazgovu, koji je radio na ispitivanjima drugih tretmana za mršavljenje, rekao je:

- Prije pet ili deset godina nismo mogli zamisliti lijekove koji bi uzrokovali ovakav gubitak težine. Ispitivanje sugerira da retatrutid još nije dosegao plato, tako da će vjerovatno doći do još većeg gubitka težine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.