NEOTPAKOVAN

Originalni iPhone prve serije prodat za rekordnih 190.000 dolara

Posljednjeg dana aukcije nadmetanje se pretvorilo u pravu dramu

Prvi iPhone na tržištu se pojavio 2007.. LCG AUCTIONS

E. Ag.

19.7.2023

Kada je Stiv Džobs (Steve Jobs) 2007. godine na MacWorld Expo-u predstavio prvi iPhone, promijenio je ne samo industriju telefona već i cijeli svijet, pa ne čudi da ljudi danas ne žale novac kako bi se domogli originalnog uređaja u stanju u kakvom se našao na policama prije 16 godina. Zapravo, upravo smo vidjeli najbolji primjer ove želje da se posjeduje parče historije, jer je originalni iPhone u neotvorenom vakuum pakovanju prodat za rekordnih 190.372 dolara na aukciji.

4 GB interne memorije

Već smo imali priliku da vidimo neotpakovane Apple telefone koji se prodaju po nevjerovatnim cijenama, pa nikoga nije začudilo kada je na LCG Auctions sajtu osvanuo listing za jedan takav iPhone sa 4 GB interne memorije po početnoj cijeni od 10.000 dolara. Međutim, niko nije ni slutio da će rekord biti uvjerljivo oboren.


Njegova ekstremna rijetkost je direktno povezana sa ograničenom proizvodnjom.. YouTube/Apple Explained

Nakon prvih sedam dana kupci su bili voljni da ponude 14.641 dolar. Nakon dvije sedmice, ta cifra se popela na 41.776 dolara, a upravo je to ponuđena svota sa kojom se ušlo u posljednji dan aukcije. Neočekivano, tog posljednjeg dana se nadmetanje pretvorilo u pravu dramu. Cijena je do posljednjeg sata skočila na nevjerovatnih 67.280 dolara, čime je oboren prethodni rekord, a u narednih 10 ponuda postignuta je finalna cijena od vrtoglavih 190.372 dolara odnosno oko 170.000 eura.

Spora prodaja 

Interesantno je da je rekord utrostručen na modelu sa 4 GB interne memorija, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prije dva dana neotpakovan model sa 8 GB prodat za "samo" 39.339 dolara. Srećom, LCG Auctions je pojasnio ovaj fenomen:

- Originalni model sa 4 GB se smatra „Svetim gralom“ među iPhone kolekcionarima. Njegova ekstremna rijetkost je direktno povezana sa ograničenom proizvodnjom. Debitujući 29. juna 2007., zajedno sa modelom sa 8 GB, model sa 4 GB je bio ometen slabom prodajom. Kupci su radije izdvajali dodatnih 100 dolara u zamjenu za dvostruko više skladišnog prostora. Spora prodaja rezultovala je odlukom kompanije Apple da 5. septembra 2007. godine ukine model sa 4 GB, nešto više od dva mjeseca nakon što je lansiran.

Poređenja radi, kada se ovaj model našao u prodaji krajem juna 2007. godine, za njega je u SAD bilo potrebno izdvojiti tada paprenih 500 dolara, odnosno 732 dolara kada uračunamo inflaciju, ali i potpisati dvogodišnji ugovor sa Cingular operatorom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.