OBJAVILI VIDEO

Tesla Bot dobiva nove ''ljudske'' vještine

Tesla objavljuje kratke videouratke kako bi se pohvalili napretkom svojih robota, pa ih prikazuju u situacijama u kojima obavljaju novonaučene zadatke

Robot slaže kockice prema boji. YouTube

M. Z.

25.9.2023

Teslin humanoidni robot nadimka Optimus sada je u stanju obavljati još poneku "ljudsku" radnju, i to autonomno, uz pomoć vlastite, potpuno trenirane neuronske mreže

S vremena na vrijeme iz Tesle nas podsjete da i dalje rade, uz automobile, na razvoju svog najavljenog humanoidnog robota. Preuzevši "trik" od Boston Dynamicsa, Tesla objavljuje kratke videouratke kako bi se pohvalili napretkom svojih robota, pa ih prikazuju u situacijama u kojima obavljaju novonaučene zadatke.

Samostalan i pametan

Ovoga puta prikazali su svog Tesla Bota, kojeg odmilja zovu Optimus, kako samostalno kalibrira položaje udova, korištenjem senzora i računalnog vida, pa ih precizno locira u trodimenzionalnom prostoru. Potom je u stanju obavljati određene precizne zadaće, za koje se koristi samo integriranim sklopovljem – trenirana neuronska mreža zadaće izvodi isključivo na hardveru ugrađenome u robota, pa je on postao autonoman i "pametniji".

Video ga prikazuje dok sortira dječije kockice po bojama, čak i dok pored sebe ima čovjeka koji mu taj posao donekle otežava. Optimus se u stvarnom vremenu prilagođava novonastaloj situaciji i prema tome planira svoje pokrete, što bi mu moglo biti vrlo korisno ako ga se zaista misli koristiti kao pomoćnika u domaćinstvu ili industriji.

Pozicije joge

Kako se čini, unaprijeđen je i sistem održavanja ravnoteže, pa se Tesla Bot može i "protegnuti" dok stoji na jednoj nozi ili izvoditi jednostavne pozicije poznate iz joge. Iz kompanije ne skrivaju koja je svrha objave ovog videa, tj. čiju pažnju žele privući. U opisu na YouTubeu pozivaju inžinjere za umjetnu inteligenciju da im se jave kako bi mogli raditi na projektima poput ovoga, ali i na neuronskim mrežama ili hardveru za autonomnu vožnju, piše Bug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.