BEZ DOZVOLE

Meta je možda na vašim Facebook i Instagram objavama obučavala AI asistenta

Kažu da nisu koristili privatne poruke

AI asistent će biti sposoban da generiše tekst, audio i slike i imat će pristup realnim informacijama. Facebook

E. Ag.

2.10.2023

Kompanija Meta se pohvalila novim AI asistentom koji je obučavan korištenjem javno dostupnih objava s Facebooka i Instagrama

Meta Platforms, kompanija koja stoji iza Facebooka i Instagrama, koristila je javne objave s ovih platformi za obuku svog novog AI asistenta, nazvanog Meta AI.

Suočavaju se s kritikama

- Uzimajući u obzir pitanja o privatnosti, kompanija nije koristila privatne objave i poruke prilikom prikupljanja. Odlučili smo da isključimo setove podataka koji sadrže veliki broj ličnih informacija - saopćio je Nik Kleg, predsjednik sektora za globalne poslove u Meti.

Dodao je da je "većina" podataka koji su korišteni za obuku bili javno dostupni. Kao primjer zaštite privatnosti naveo je LinkedIn, čiji sadržaj Meta namjerno nije koristila.

Ove izjave dolaze u trenutku kada se tehnološke kompanije, uključujući Metu, OpenAI i Google, suočavaju s kritikama zbog korištenja informacija sa interneta bez dozvole za obuku svojih AI modela. Osim toga, kompanije se suočavaju sa tužbama zbog navodnog kršenja autorskih prava, piše Reuters.

Meta AI je najznačajniji proizvod predstavljen od CEO Marka Zakerberga na godišnjoj konferenciji proizvoda kompanije „Connect“. Za razliku od prethodnih godina, kada je fokus bio na proširenoj i virtuelnoj stvarnosti, ovogodišnji događaj je bio usredsrijeđen na vještačku inteligenciju.

Sigurnosne restrikcije

Meta je obučila svog asistenta koristeći prilagođeni model zasnovan na moćnom velikom jezičkom modelu Llama 2, koji je kompanija objavila za komercijalnu upotrebu u julu. Također je uključila i novi model pod nazivom Emu, koji generiše slike na osnovu tekstualnih unosa.

AI asistent će biti sposoban da generiše tekst, audio i slike i imat će pristup realnim informacijama kroz partnerstvo s Microsoftovim Bing pretraživačem, piše Telegraf.rs.

- Javne objave s Facebooka i Instagrama koje su korištene za obuku uključivale su i tekst i fotografije - dodao je Kleg.

Prema informacijama kompanije, Meta je postavila i određene sigurnosne restrikcije na tipove sadržaja koje AI asistent može da generiše, uključujući zabranu kreiranja fotorealističnih slika javnih ličnosti. Kleg je naveo i da očekuje "određeni broj tužbi" u vezi s pitanjem da li su kreativni sadržaji pokriveni postojećom doktrinom o fer upotrebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.