SMATRA DA JE UVREDLJIV

Dječak pokrenuo peticiju da Apple promijeni "štreberski" emotikon

Čak je i nacrtao alternativnu verziju "štreber" emotikona

On je pokrenuo ovu kampanju nakon što je vidio emotikon dok je slao poruke članu porodice. Instagram

E. Ag.

7.12.2023

Jedan desetogodišnjak iz Velike Britanije želi da Apple promijeni emotikon koji nosi naočale, a koji je okarakterisan kao "štreberski".

Kada ukucate "štreber" (eng. nerd) u aplikaciju Messages, tastatura vašeg iPhonea će prikazati emotikon sa naočalama i dva ogromna prednja zuba. Dječak po imenu Tedi (Teddy) pokrenuo je peticiju da se ovo promijeni, piše B2.

- Apple čini da se ružno osjećaju ljudi koji nose naočale. Tjeraju druge da misle da smo štreberi, i to je užasno. Zbog ovoga sam i tužan i uznemiren, a ako ja smatram da je to uvredljivo, to vjerovatno misle i hiljade drugih širom svijeta - rekao je Tedi za BBC.

On je pokrenuo ovu kampanju nakon što je vidio emotikon dok je slao poruke članu porodice, a zatim se obratio učitelju, koji mu je pomogao da privuče pažnju kompanije Apple.

Dječak je čak i nacrtao alternativnu verziju "štreber" emotikona, za koji vjeruje da daje pozitivan pogled na naočale, a želi i da se ovaj emotikon zove "genijalni".

- Ima tanka sočiva i tanke okvire, uz osmijeh umjesto užasnih zečijih zuba - objasnio je, dodavši da on voli da nosi svoje naočale jer "mnogo bolje vidi uz njihovu pomoć".

Apple tek treba da se oglasi povodom ovoga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.