UNIVERZITET U SIDNEJU

Studentica omogućuje slijepima da igraju stoni tenis

Praćenje objekata u kombinaciji s nizom zvučnika može pružiti povratnu audioinformaciju u stvarnom vremenu u tri dimenzije

Fibi Peng. Sydney.edu.au

E. Ag.

11.12.2023

Fibi Peng (Phoebe), studentica inžinjerstva na Univerzitetu u Sidneju, istražuje načine kako da se slabovidnim i slijepim osobama omogući da igraju stoni tenis koristeći zvuk.

Proces koristi neuromorfne kamere i niz zvučnika, dizajniranih da omoguće igračima praćenje loptice i pokreta na temelju zvuka.

Neuromorfne kamere

- Mala veličina loptice i stola, zajedno s kretanjem loptice u 3D prostoru, stvari su koje otežavaju igranje stonog tenisa osobama sa slabim vidom i potpunom sljepoćom. Učiniti ovaj sport pristupačnijim uz istovremeno istraživanje potencijala neuromorfnih kamera bila su moja dva najveća motivatora -- navodi Peng.

Neuromorfne kamere koje koristi Peng idealne su za praćenje malih objekata poput loptica za stoni tenis. Za razliku od normalnih kamera koje snimaju kompletne slike scene, neuromorfne kamere prate promjene slike tokom vremena. Koristeći dvije savršeno postavljene kamere, Peng je mogla identificirati i pratiti loptu u tri dimenzije u stvarnom vremenu. Zatim je unijela te podatke u algoritam koji je kontrolirao niz zvučnika duž strana stola, koji su stvorili zvučno polje koje odgovara položaju loptice, piše Vidi.hr.

Percepcija zvuka

Iako ovaj sistem dobro radi, Peng kaže da je potrebno još eksperimentiranja prije nego što bude spreman za stvarnu upotrebu.

- Stalni tehnički izazov je pitanje ljudske percepcije zvuka. Postoje ograničenja u tome koliko tačno ljudi mogu percipirati lokalizaciju zvuka. Koju vrstu zvuka treba koristiti? Treba li zvuk biti kontinuiran? Ovo je tehnički izazov s kojim ćemo se uhvatiti ukoštac u sljedećoj fazi razvoja - kaže Peng.

Ona će predstaviti svoj rad na Acoustics 2023 Sydney konferenciji koja se održava u Međunarodnom kongresnom centru Sidnej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.