DVA MILIONA AUTA

Tesla "povlači" gotovo sva svoja vozila prodana u SAD zbog jedne važne promjene

Ovo "povlačenje" Teslinih vozila obuhvata gotovo sva vozila na cestama, a cilj je da se bolje osigura da vozači paze prilikom korištenja sistema

Povlače se Teslina vozila iz SAD. Twitter

M. Z.

14.12.2023

Tesla "povlači" više od dva miliona vozila u Sjedinjenim Državama kako bi instalirao nove sigurnosne značajke u autopilotu, naprednom sistemu za pomoć pri vožnji, nakon što je savezni sigurnosni regulator upozorio da postoje sigurnosni problemi.

Ubrzavanje i kočenje 

Podsjetimo, autopilot u Tesli omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje vozila unutar trake kojom se kreće. Trenutne značajke autopilota zahtijevaju aktivni nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim.

Tesla je objasnila da kontrole sistema "možda nisu dovoljne kako bi se spriječilo da vozači zloupotrijebe sistem" i da bi to moglo povećati rizik od prometnih nesreća.

Naime, iako bi vozači tokom korištenja autopilota trebali ruke stalno držati na volanu, kako bi u svakom trenutku mogli preuzeti kontrolu nad vozilom, vlasnici Teslinih vozila mogli su prevariti sistem i čak napustiti vozačko sjedalo, a vozilo bi nastavilo vožnju samo.

Nacionalna agencija za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) dvije je godine istraživala to pitanje. Agencija je otvorila sigurnosnu istragu u avgustu 2021. nakon izvještaja o kobnim nesrećama koje su se dogodile pri korištenju autopilota.

Transport Canada objavio je da će Tesla "povući" i 193.000 vozila u toj zemlji. Nije jasno hoće li isto zatražiti i Kina.

"Povlačenje" (izraz koji se službeno koristi kad je potrebno provesti neke promjene ili popravke na automobilima u SAD) u Teslinom slučaju znači da će gotovo svi automobili dobiti softversko ažuriranje. Od vlasnika ne zahtijeva nikakav odlazak u servis ili druge aktivnosti.

Tesla se ne oglašava

Ovo "povlačenje" Teslinih vozila obuhvata gotovo sva vozila na američkim cestama, a cilj je da se bolje osigura da vozači paze prilikom korištenja sistema.

Tesla nije odgovorila na pitanje o obimu povlačenja vozila u cijelom svijetu niti je objavila pojedinosti o novim sigurnosnim značajkama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.