AKVIZICIJE

''Ruski Google'': Nizozemci prodaju Yandex u pola cijene, evo šta trebate znati

Kompanija koja je krajem 2021. godine vrijedila 31 milijardu američkih dolara završit će u ruskom vlasništvu za puno manji iznos

Yandex. Reuters

M. Z.

8.2.2024

Yandex N.V., nizozemska matična kompanija istoimenog ruskog internetskog diva, prodaje posljednje od svojih preostalih ruskih kompanija uz veliki popust.

5,2 milijarde dolara

Vrijednost transakcije, koja će uključivati prodaju cjelokupnog poslovanja u Rusiji i nekolicini susjednih tržišta, iznosit će oko 475 milijardi rubalja (5,2 milijarde američkih dolara).

To je približno polovica njegove tržišne kapitalizacije prema prosječnoj cijeni dionice u tri mjeseca koja završavaju 31. januara 2024.

Razlog za nižu cijenu je pravilo koje je nametnula ruska vlada, a koje propisuje da će svaka prodaja ruske imovine matičnih kompanija registriranih u zemljama koje Rusija smatra neprijateljskim uključivati obavezni popust od 50 posto.

Nizozemska, kao članica Europske unije, zbog sankcija pripada u tu kategoriju.

Yandex je osnovan 1997. godine. Otad je izrastao u rusku inačicu Googlea, koji u ponudi ima pretraživanje, e-trgovinu, oglašavanje, karte, prijevoz i još puno toga.

Iako mu je primarno tržište bila Rusija, izlistan je na burzi kapitala Nasdaq 2011. godine preko holdinga pod nazivom Yandex N.V. registriranog u Nizozemskoj. Tri godine nakon toga uvršten je također i u kotaciju Moskovske berze.

Yandex je poslovao dobro, dostigavši najveću tržišnu kapitalizaciju od 31 milijardu USD u novembru 2021. Bio je jedna od rijetkih ruskih kompanija s potencijalnom za poslovanje na globalnom nivou.

Pad dionica

Ali, u mjesecima koji su uslijedili Yandexove dionice su pale jer je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, a Nasdaq je privremeno zaustavio trgovanje prije no što je delistirao Yandex (zajedno s nekoliko drugih kompanija povezanih s Rusijom) prošlog marta.

Stoga nije iznenađenje što se matična nizozemska kompanija želi riješiti preostale imovine, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.