TEHNOLOŠKI TITAN

Potvrđeno iz Mete: Facebook i Instagram uskoro bi mogli zabraniti korištenje riječi "cionist"

Meta politika zabranjuje napade na ljude na temelju vjere ili nacionalnosti

Meta razmišlja o proširenju zabrane govora mržnje. Times Now

Z. K.

10.2.2024

Tehnološki titan Meta koji stoji iza Facebooka i Instagrama potvrdio je izvještaje Washington Posta da razmišlja o proširenju zabrane govora mržnje kako bi uključio više upotreba izraza "cionist", posebno kada se čini da je zlobna zamjena za “Jevreje” ili “Izraelce”.

Tako je u petak potvrđeno iz Mete da procjenjuju kada bi se riječ “cionist” trebala smatrati govorom mržnje usred rata između Izraela i Hamasa.

- S obzirom na porast polariziranog javnog diskursa zbog događaja na Bliskom istoku, vjerujemo da je važno procijeniti naše smjernice za pregled postova koji koriste izraz „cionist“ - rekao je portparol Mete odgovarajući na upit AFP-a.

Kazao je da da se izraz „cionist“ često odnosi na ideologiju osobe, što nije zaštićena karakteristika, ali da se “može se koristiti i za označavanje jevrejskog ili izraelskog naroda”.

Meta politika zabranjuje napade na ljude na temelju vjere ili nacionalnosti, što znači da se kompanija suočava s izazovom razlikovanja kada se ” cionist” odnosi na ideologiju ili grupu ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.