POSLJEDNJA SEZONA

Nastavljaju se avanture porodice Šelbi: Počelo snimanje šeste sezone „Peaky Blindersa“

Za popularnost „Peaky Blindersa“ zaslužne su uglavnom preporuke prijatelja i savršeno odabrana muzika koja je u ovoj seriji mnogo više od soundtracka

Rasplet priče koja je osvojila svijet. peakyblinders.tv

Piše: A. Milišić

19.1.2021

Serija „Peaky Blinders“ je kroz pet sezona i 30 epizoda porodicu Šelbi (Shelby) iz Birmingema provela kroz najdramatičnije situacije, više puta preokrenula priču i izvrnula očekivanja, dovodeći u pitanje čak i odanost članova porodice. 

Oduševili svijet

Priča o usponu Tomasa Šelbija (Thomas Shelby) i njegove porodice između dva svjetska rata osvojila je svijet, a s velikom pažnjom je prate i gledaoci u BiH i regionu.

Stiven Najt (Steven Knight), autor jedne od najuspješnijih BBC-jevih serija, potvrdio je da je počelo snimanje šeste sezone koja će ujedno biti i posljednja, ali i da će priča biti nastavljena u nekom drugom obliku.

- Peaky se vraća. Nakon prisilne odgode početka snimanja zbog pandemije koronavirusa porodica se našla u velikoj opasnosti, a izazovi nikada nisu bili tako veliki. Vjerujemo da će ovo biti najbolja sezona i iskreno se nadamo da će se dopasti fanovima. I dok se TV serija bude bližila kraju, priča će se nastaviti u drugačijoj formi - rekao je Najt.


Tomas Šelbi (Silijan Marfi) na konju. peakyblinders.tv

Autor Stiven Najt i glavni glumac Silijan Marfi (Cillian Murphy) koji je utjelovio lik Tomasa Šelbija pokazali su se kao dobitna kombinacija u seriji koja je s emitovanjem počela 2013. godine i postala jedna od najuspješnijih BBC-jevih serija ikada. 

„Britvaši“

„Peaky Blindersi“, ili „Britvaši“, kako bi najbolje zvučao prevod na naš jezik, zaista su opasna banda koja na čelu sa Tomasom Šelbijem sije strah i trepet gdje god se pojavi. Oni su najprogresivniji dio britanskog društva i vrlo često diktiraju pravila čitavom gradu, jer jre policija u Birmingemu korumpirana i nesposobna.

Tomas Šelbi (Silijan Marfi). peakyblinders.tv

„Britvaši“ uvažavaju odluke žena - tetka Poli (Polly) koju glumi Helen Mekrori (Helen McCrory) je nerijetko jedini glas razuma u porodici, ali i autoritet. Rasizam i diskriminacija kod Šelbija ne postoje (i sami su miješane ciganske krvi, a rasistički ispadi prema njihovim članovima vrlo često budu kažnjeni devastiranjem pubova).

Neočekivan uspjeh

Navikli smo da popularna televizijska ostvarenja dolaze iz SAD, ali u posljednjih nekoliko godina mogli smo vidjeti da je svijet naprosto poludio za britanskom TV dramom "Peaky Blinders". Još je čudnije to što ova serija nije imala ni približno organizovanu i plaćenu promociju kao neke američke. 

Za njenu popularnost zaslužne su uglavnom preporuke prijatelja i savršeno odabrana muzika koja je u ovoj seriji mnogo više od soundtracka. Svaka scena sa pjesmom u njoj mogla bi se izdvojiti kao video spot, a iako muzika ni približno ne odgovara epohi u kojoj se radnja serije odvija, svaka kompozicija se na nesvakidašnji način uklapa u cijelu priču.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.