PODRŠKA AMBASADA SAD

Veliki projekat Filmskog centra Sarajevo: Omiljeni bh. filmovi uskoro u digitalnoj formi

Ovo će u narednom periodu omogućiti da se u Sarajevu vrši digitalizacija bh. filmova koja se do sada radila izvan naše zemlje

Piše: D. H,

17.4.2022

Posjeta Filmskom centru Sarajevo - Avaz
Posjeta Filmskom centru Sarajevo - Avaz
Posjeta Filmskom centru Sarajevo - Avaz
Posjeta Filmskom centru Sarajevo - Avaz
Posjeta Filmskom centru Sarajevo - Avaz

U protekloj sedmici Filmski centar Sarajevo ugostio je predstavnike filmske industrije, predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonija Beusa i predstavnika Arhiva BHRT-a. U posjeti su bili i ministar kulture i sporta KS, Samir Avdić, načelnik Općine Centar Sarajevo, Srđan Mandić, te Elizabeta Delalić, ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Zvaničnici su se susreli sa direktoricom Filmskog centra Sarajevo, Ines Tanović i uposlenicima, kao i volonterima koji su angažovani na projektu restauracije i digitalizacije fundusa BH kinematografije.

Tokom prošle i početkom ove godine Filmski centar Sarajevo, uz podršku Fonda američkih ambasadora je u cilju očuvanja filmske kulturne baštine naše zemlje realizirao nabavku izuzetno vrijedne opreme, što će u narednom periodu omogućiti da se u Sarajevu vrši digitalizacija bh. filmova koja se do sada radila izvan naše zemlje. To će doprinijeti očuvanju izuzetno bogatog fundusa bh. kinematografije koji će u kvalitetnoj formi biti dostupan sadašnjim i budućim generacijama filmskih radnika i građana naše zemlje.

„U proteklih godinu dana, zahvaljujući Fondu Američkih ambasadora u BiH i velikim naporima uposlenika Centra, u potpunosti je obnovljen prostor Filmskog studija „Jagomir“ koji je dobio novi depo za čuvanje bh. filmske građe te prostor za digitalizaciju izuzetno važnog fundusa bh. filma. Nedavno nam je stigla oprema za restauraciju i digitalizaciju, te je uz pomoć obučenih tehničara i kolorista pripremljena za rad. Izuzetno je važno da stručni i školovani volonteri također učestvuju u realizaciji ovog projekta.“

Tanović je na kraju dodala da je ispred Centra veliki zadatak, jer planiraju ulagati u obnovu drugih objekata kako bi napravili studio za postprodukciju tona i slike. „Glavni cilj je da se izgradi pravi filmski studio u kojem će se snimati kako najavljene TV serije, tako i drugi projekti.”, zaključila je Tanović.

Filmski centar Sarajevo radi na očuvanju tradicije i baštine bh. kinematografije, te razvoju filmske industrije i audiovizuelnog sektora u Bosni i Hercegovini kao pravni nasljednik nekadašnjih velikih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.