PONIŠTENA PRESUDA

Osuđen za silovanje, a sad tvrde da mu je sudija "nanio štetu"

Presuda Apelacionog suda značit će da će se, vjerovatno ponovo otvoriti bolno poglavlje u obračunu sa seksualnim nedoličnim ponašanjem moćnih ličnosti

Harvi Vajnstajn. Tanjug/AP

telegraf.rs

25.4.2024

Sud u Njujorku poništio je presudu Harviju Vajnstajnu za silovanje iz 2020. godine, naloživši novo suđenje, piše Telegraf.rs

Najviši državni sud utvrdio je da je sudija na suđenju navodno "nanio štetu bivšem filmskom mogulu nepravilnim presudama, uključujući odluku da se ženama dopusti svjedočenje o navodima koji nisu bili dio slučaja", javljaju svjetski mediji.

Početak novih trauma za žrtve

Presuda Apelacionog suda značit će da će se, vjerovatno, ponovo otvoriti bolno poglavlje u obračunu sa seksualnim nedoličnim ponašanjem moćnih ličnosti.

Sve je počelo 2017. "poplavom" optužbi protiv Vajnstajna, a sada bi žene koje su ga optuživale za zlostavljanja mogle biti primorane da ponovo preživljavaju traume, na klupi za svjedoke.

Podsjetimo, Harvi je u martu 2020. godine osuđen na 23 godine zatvora u Njujorku, nakon što je proglašen krivim za prisiljavanje jedne žene na oralni seksi i silovanje druge žene.

Vajnstajn je proglašen krivim za silovanje glumice Džesike Man i prisiljavanje na oralni seks njegove bivše asistentkinje Mirjam Halej.

Navedeno je da je koristio moć i utjecaj da bi pristupio svojim žrtvama, a zatim počinio nasilne zločine nad njima.

Man je optužila Vajnštajna za silovanje u martu 2013, a Halej da ju je naterao na oralni seks u julu 2006, kao i da je pokušao da je siluje, dok je imala menstruaciju.

Vajnstajn je tada u invalidskim kolicima stigao u sudnicu.

U januaru 2021. Telegraf je pisao o tome da je američka sutkinja Mari Valrat odobrila odštetu od 17 miliona dolara, koje je kompanija Harvija Vajnstajna trebalo da plati žrtvama seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je počinio slavni producent, kojeg zovu "holivudski predator".

- Istina je da je sudija Mari Valrat danas na ročištu odobrila plan nagodbe - rekao je tada advokat Pol Zumbro.

On je dodao da su "zadovoljni presudom sudije Valrat, a posebno s obzirom na to da sada postoji mehanizam koji omogućava žrtvama da primaju novčanu nadoknadu za vrijeme trajanja parnice".

- Sudija je odobrio plan odštete za žrtve seksualnog nasilja koje je počinio Harvi Vajnstajn u iznosu od 17 miliona dolara - rekao je Pol.

Isplata od 17 miliona dolara trebalo je da bude podijeljena između više od 50 žrtava, pisali su svjetski mediji, tako da bi svaka od njih pojedinačno trebalo da dobije nešto više od 500.000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.