GRAD NA NERETVI

Četvrti „Mostrip“ posvećen Dilanu Dogu

Svečanu ceremoniju otvara italijanski ambasador Nikola Minasi

L. K. P. / Avaz.ba

30.9.2019

"Mostrip" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara „Mostrip“ već četvrti put organizira „Mostarski strip vikend“. Ovogodišnja manifestacija održat će se nadolazećeg vikenda, 5. i 6. oktobra u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače. Otvorenje je najavljeno za subotu u 12 sati, a otvorit će ga italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nikola Minasi (Nicola).

Pored izložbe radova gostujućih autora, tokom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje, predstavljanje maskote Festivala i nagrađivanje najsretnijih posjetilaca. Iz ovogodišnjeg programa izdvajaju se tribine posvećena Dilanu Dogu (Dylan), strip junaku za kojeg znaju čak i oni koji ne čitaju stripove. Na tribini će učestvovati gosti iz Italije.

- Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata. Svojim djelovanjem smo, sudeći prema reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama, ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo s našim djelovanjem - izjavili su iz kluba "Mostrip".

Na Strip vikend ove godine dolazi rekordan broj gostiju. Grad na Neretvi posjetit će 18 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vičanović Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović, Sibin Slavković, Marko Mastraco (Marco Mastrazzo), Alesandro Boki (Alessandro Bocci), Đuzepe Kandita (Giuseppe Candita) , Roberto Diso, Đani Sedioli (Gianni), Đankarlo Marcano (Giancarlo Marzano) i  Lana Šator.

- Što se tiče gostiju, moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine, kao što je bilo i za prethodne tri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara, čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događaja u svijetu - saopćeno je iz kluba „Mostrip“.

Klub „Mostrip“ krajem 2015. godine osnovala grupa strip entuzijasta iz Mostara. Cilj  je da strip pomjere s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.