NEVJEROVATAN USPJEH

Ovo je priča o Poljakinji koja je pokorila "Roland Garros"

Poljska teniserka Iga Švjontek zaokružila je turnir iz snova i osvojila titulu na "Roland Garrosu"

Piše: Fu. M.

10.10.2020

Iga Švjontek - Avaz
Iga Švjontek - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Poljska teniserka Iga Švjontek (Iga Swiatek) zaokružila je turnir iz snova i osvojila titulu na Roland Garrosu. Švjontek je došla do prvog pehara u karijeri i to na jednom od četiri najveća turnira, a u finalu je savladala Amerikanku Sofiju Kenin, rezultatom 6:4, 6:1.

Mlada Poljakinja, koja ima samo 19 godina, ostvarila je nevjerovatan uspjeh u Parizu, a njen podvig još je veći kada se zna podatak da nije izgubila niti jedan set.

Navija za Rafaela Nadala!

- Divim mu se kao sportisti, divim se njegovom borbenom duhu – on je uzoran sportista. Rafa se uvijek bori do samog kraja – on je teniski ratnik. Štaviše, divim se njegovom stilu igranja. Sviđa mi se i poštujem Rogera Federera – teško je ne smatrati ga legendom našeg sporta, ali što se tiče stila i ličnosti, više volim Rafu. Volim njegovu energiju. Žao mi je- kazala je.

Njezin otac Tomaš bio je olimpijski veslač. Ima sestru Agatu koja je tri godine starija od nje.

Otac je želio da njegove kćeri postanu sportašice i  uvijek je želio da se bave individualnim sportom.

Agata je u početku počela plivati, ali je prešla na tenis nakon što je imala problema s plivanjem. Iga je slijedila Agatu u tenisu jer je željela pobijediti sestru, a i zato što je htjela biti sličnija njoj.

Stalni član njenog trenerskog tima je sportska psihologinja Daria Abramović (Abramowicz). Prisustvo psihologa nije slučajno – kad je bila mlada, na terenu se često borila s emocijama, eksplodirala je nakon loše igre i tako gubila kontrolu nad mečem.

Ljubiteljica je mačaka. Za sada je samo jedna kod nje – crna Grappa – ali, “Jednog će dana poželjeti još”. Odakle ime Grappa? “Pa … lako je to shvatiti”, rekla je s osmijehom.

Ona je u juniorskom Grand Slam-u debitirala 2016. godine na Otvorenom prvenstvu Francuske, stigavši ​​do četvrtfinala i u singlu i u parovima.

Ona je bila vrlo uspješna juniorka. Njeno najveće postignuće bila je pobjeda u Wimbledonu 2018. godine kada je u finalu pobijedila Švicarku Leonie Küng i postala četvrta Poljakinja s juniorskom titulom s londonskih travnjaka.

Često čita historijske romane, ali, kaže, da su to prilično velike knjige, pa ponekad kad želi da se odmori, odabere Dana Browna ili nešto slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.