RAZGOVOR ZA AVAZ

Osnivač BPFF-a Sali Saliji Salini: Balkan ide iz krajnosti u krajnost, kao Bregovićev "Orkestar za svadbe i sahrane"

Konflikata će, kako izgleda, na Balkanu još duže biti. Pa, mi znamo da se posvađamo i oko bureka čiji je, šta je, je li sa sirom, kazao nam je Salini

Osnivač BPFF-a Sali Saliji Salini. Agencije

Piše: N. Ajnadžić

3.10.2021

Večeras završava 7. Balkan Panorama Film Festival u Izmiru i to dodjelom nagrada "Žuti kišobran" u nekoliko kategorija, a jedan od članova žiriji kada su u pitanju internacionalna ostvarenja jeste bh. glumac Izudin Bajrović.

Ekipa "Avaza" boravila je u Izmiru te je tom prilikom uradila razgovor s osnivačem i direktorom Balkan Panorama Film Festiala Salijem Salijijem Salinijem.

Potisnuti negativnu energiju

- Ovaj Festival je za mene kao moje dijete koje polako raste zajedno sa mnom. Ja učim nešto od njega, a on od mene. Imamo tu koncekciju. Ali, bitnija strana od toga što je je balkansko područje puno konflikta, raznoraznih vrsta, isto tako prepuno lijepih stvari. Mi smo bukvalno, meni se sviđa onaj koncept Gorana Bregovića "Orkestar za svadbe i sahrane". Mi smo stvarno to, to je Balkan. Iz jedne krajnosti se ide u drugu krajnost. To je takva teritorija. Ovakvi festivali su mjesta gdje se te krajnosti svode na minimum, gdje smo tu zajedno, potiskujemo svu negativnu energiju. A kada se ona dobra energija spoji... Zahvaljujući i našem Festivalu, postoji mogućnost da se spoje jako bitni ljudi koji će možda napraviti film koji će donijeti možda još jednog Oskara Balkanu - kazao je Saliji Salini.

Graditi mostove

Dodao je da je zato Festival jako bitan.

- Mi smo pozitivno mjesto za Balkan, svima smo otvoreni, samo je bitno da smo dobre volje da se družimo i da stvaramo zajedno. Ne vidim ovo samo kao festival na koji idu filmovi da se takmiče. Ne, nego želim da potpomognem cijeloj toj priči, kao građenje mostova. Festival koji stvarno želi da gradi neke mostove. Konflikata će, kako izgleda, na Balkanu još duže biti. Pa, mi znamo da se posvađamo i oko bureka čiji je, šta je, je li sa sirom, kako se kaže... Koncept je da budmeo zajedno. Jer ako spojimo našu snagu imamo šansu da napravimo filmove za sve. Imamo lijepe priče, znamo da radimo filmove, imamo dobre glumce, reditelje, kao i direktore fotografija. Stvarno imamo ljude koji su na svjetskom nivou, ali, pošto su to male države, ne možemo da pravimo ozbiljne produkcije koje mogu da nađu sebi mjesto u svijetu - kazao nam je Salini.

 

Možemo zajedno

On je rodom iz Gostivara, Sjeverna Makedonija. Ali je zbog očeve službe živio 20-tak godina u Prijepolju.

- Poslije toga sam došao u Tursku, u Izmir, završio režiju, počeo da radim kao asistent. Tako i znam da pričam jezik. Pravljenje Festivala s balkanskom tematikom ima veze s mojom životnom pričom. Jako dobro znam svaki metar bivše Jugoslavije, a generalno ostalih balkanskih zemalja. Ma ja sam zaljubljenik u Balkan. Znam koliko negativnog imamo, ali ja sam više skoncentrisan na pozitivne i lijepe stvari, kojih imamo jako mnogo. Ta naša druželjubivost, gostoprimstvo... Vjerujem u to da mi možemo zajedno. Kada bi bio neki naslov Festivala bio bi upravo to - "Možemo zajedno". I dok postojim ne može niko da me od toga odvrati - iskren je Salini.


Uspjeh "Quo vadis, Aida?"

O Bajroviću ima samo riječi hvale.

- Izudin Bajrović je jedan od najboljih bosanskih glumaca. To je čovjek koji u karijeri ima liniju ispod koje nikada ne ide. Mnogo ga cijenim i poštujem, znam manje-više sve što je radio. Nama je velika čast da je on gost našeg Festivala i u žiriju, a posebno nakon uspjeha s "Quo vadis, Aida?". Izudin ima jednu od glavnih uloga u filmu. Jako mi je drago. Imamo skoro svake godine bh. filmova ili bh. gostiju. Mada želim da još više BiH bude prisutna na Festivalu - zaključio je Salini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.