ZARADILA 40 MILIONA DOLARA

Bila je svjetska ljepotica, a onda je dala intervju toliko šokantan da ga nisu emitirali

Karen Mulder tvrdila je da je bila sliovana, oteta i da su je tjerali na prostituciju

Karen Mulder. Agencije

L. S. R.

22.2.2022

Nizozemska  manekenka Karen Mulder (52) bila je superzvijezda modnog svijeta, a onda joj je karijera krenula silaznom putanjom nakon što je optužila čelnike modne agencije za silovanje i tjeranje na prostituciju.

Proslavila se već u tinejdžerskoj dobi na prestižnom natjecanju "Elite Model Look". Devedesetih je nosila revije za najveće modne kuće poput .

Bila je jedan od modela "Victoria's Secreta", na vrhuncu slave napravljena je lutka Barbie s njenim likom, a u karijeri je zaradila basnoslovnih 40 miliona dolara. Međutim, njena karijera krenut će silaznim putem nakon što 2001. iznese niz ozbiljnih optužbi.

Optužila je čelnike modne agencije "Elite" da su je silovali te da je zajedno s drugim manekenkama te agencije korištena kao prostitutka za najviše krugove francuskog društva. Optužila ih je također da su je poticali na uzimanje kokaina i heroina.


Karen Mulderr. Agencije

Tvrdila je i da ju je silovao vlastiti otac te da ju je porodični prijatelj seksualno zlostavljao kada je imala samo dvije godine. U intervjuu je rekla da je bila hipnotizirana, oteta i silovana, a intervju je bio toliko šokantan da je TV kuća koja ga je vodila uništila vrpcu i nikad ga nije emitirala. No Mulder će svoje optužbe ponavljati i u kasnijim intervjuima, a optužit će i princa Alberta, s kojim je bila u vezi, da ju je silovao.

. Pokušali su me pretvoriti u prostitutku, misleći da će to biti lako. Prijavila sam ih i dobili su otkaz. Drugi put sam cijeli dan bila zatvorena u uredu s čovjekom koji je visoko pozicioniran u svijetu manekenstva. Sve ljude koji su me izdali nekad sam voljela i cijenila. Tada sam shvatila kakva je to zavjera. Državni dužnosnici i policija iskorištavali su djevojke iz Elitea. Njihovi ljudi pokušali su me oteti i otrovati - rekla je Mulder za "Daily Mail".

Roditelji su se distancirali od nje, a sestra ju je odvela u psihijatrijsku ustanovu gdje se pet mjeseci liječila od depresije i tjeskobe. Troškove liječenja platio jedan od muškaraca koje je optuživala za silovanje, direktor pariške podružnice "Elitea" Gerald Marie.

U decembru 2002. pokušala je izvršiti samoubistvo. Kasnije je odbacila sve optužbe koje je iznijela, tvrdeći da je pretjerala i da je njena depresija posljedica seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Nakon toga se povukla iz javnosti, a posljednji put je na javnom događaju viđena 2014. u Parizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.