ŽIVOTNE PRIČE

Turčin Anil Berat Kebapči, glavni šef "Boho Steak Housea" i prijatelj Nusreta Gokčea: Sudbina me dovela ovdje, kao dijete nosio sam dres Sarajeva

Život je težak, nekada se ovako veselimo i smijemo, ali svaki čovjek ima svojih problema, rekao nam je

Piše: N. Ajnadžić

22.9.2022

Berat Kebapči: Posao za koji sam najmanje mislio da ću raditi postao mi je prioritet - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Miralem Pjanić nedavno je otvorio ekskluzivni restoran „Boho Steak House“ u najvišoj zgradi u regionu „Avaz Twist Toweru“. Vodi ga Adis Junuzović, vlasnik restorana „Baoli“, a glavni šef kuhinje je Anil Berat Kebapči (Beraat Kebapci, 30), koji je došao čak iz Istanbula.


Porodični posao

Kako i sam naziv restorana otkriva, glavno jelo je upravo odrezak (steak), za šta je Berat Kebapči specijalista. U otvorenom razgovoru za „Dnevni avaz“ ovaj mladi kuhar iskreno je govorio o poslu kojim se bavi, poznanstvu i prijateljstvu s Nusretom Gokčeom (Gokce), poznatijim kao Salt Bae, te nam je otkrio da od djetinjstva posjeduje dres Fudbalskog kluba Sarajevo.

- Ovaj posao radim već 12 godina. Počeo sam od kuhinje, a u jednoj od većih turskih firmi sam bio šef. Poslije toga sam u Nusretovim firmama radio dosta vremena. Istovremeno, to mi je porodični posao. Od 2015. godine radim na otvaranju novih restorana, a do sada ih imam tri otvorena - kazao nam je Berat Kebapči.


Berat Kebapči u dresu FK Sarajevo. Avaz

Dodao je da je njegov dolazak u Bosnu slučajnost.

- Posao na koji sam gledao da ima najmanje šansi da ga radim, desio se da bude prioritet. Prije nego što ću doći ovdje, šest mjeseci sam stalno imao pregovore s drugim državama, poput Poljske, Gruzije... Imao sam tu mogućnost da otvorim restorane, „steak house“, ali je ispalo tako da me sudbina dovela ovdje. Vjerujem u to jer sam kao dijete nosio dres Fudbalskog kluba Sarajevo. Znate, dresove Real Madrida, Barcelone možete naći svugdje, ali ja sam, kao dječak, nosio dres Sarajeva. Da ti neko da milion dolara, tamo ne možeš naći taj dres. A ja sam ga imao. Zato i vjerujem u sudbinu - istakao je ovaj zanimljivi kuhar koji već pet mjeseci boravi u Sarajevu.

Bez stresa

Priroda ga je očarala, a sviđa mu se što, za razliku od Istanbula, u glavnom gradu BiH nema gužve u saobraćaju.

- Ljudi su ovdje bez stresa, lijepo žive. Sarajevo je miran grad - dodao je.

Otkrio je i kako prave specijalitet „steak house“, za koji misli da niko do sada u BiH nije radio.

- U ovom restoranu, „Boho“, kompletan proces je dio „steak house“ sistema, od uređenja objekta do menija, nastojimo da sve bude u tom duhu. Obično se rade različita jela, ali ovdje ne, samo steak. Nema jela koja nisu u sklopu „steak house“ sistema, poput tjestenine, piletine i slično... Barem ne u večernjoj ponudi. A mislim da ovaj restoran neće imati slabiji kvalitet nego što su Nusretovi restorani. Možda u nekim segmentima bude i bolji. Sve što radimo i serviramo se proizvodi kod nas, u našoj kuhinji, i peciva i sosovi, nema ništa gotovo - istaknuo je Berat Kebapči.

Berat Kebapči: Vjerujem u sudbinu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na naše pitanje osjeća li nostalgiju prema domu, s obzirom na to da ovaj posao radi već 12 godina svuda po svijetu, Anil nam je rekao:

- Navikao sam se. Sve sam radim i po kući. Navikao sam sam. Nemam posebnih želja niti me posebna nostalgija vuče. Kada me poslije dvije ili tri godine vide prijatelji, uvijek mi kažu da očekuju da sam ostario, a ustvari sam se podmladio. Život je težak, nekada se veselimo i smijemo, ali čovjek uvijek ima nekih svojih problema. Ovaj posao nije nimalo lagan. Moramo doći do toga da su svi zadovoljni, od gosta, do vlasnika objekta... I kad kući pravite ručak za pet članova porodice, za četvero bude odlično, ali jednom uvijek nešto fali.

Stvar sreće

Kroz smijeh nam je još poručio: „Ako neko želi ući u ovaj posao, ne bih mu preporučio, može se desiti da brzo ostari.“

Za Salt Baea nije radio, ali se poznaju.

- Bilo je nekoliko ljudi koji su radili sa mnom pa su otišli kod Nusreta. I ovdje se trenutno nalazi jedan radnik, čovjek koji obučava naše radnike, on je radio kod Nusreta šest godina. Mislim da je važno u životu da, kada radiš nešto, tome se posvetiš 100 posto. Ali nekada se možeš truditi koliko god hoćeš, ali opet ishod zavisi od toga imaš li sreće. Nusretu je takva sudbina došla. Dosta je važno imati i ljude oko sebe s kojima dobro radiš i sarađuješ. Ko prvi počne nešto raditi, on postaje i najuspješniji. Smatram da je Nusret tako postao megapopularan - iskren je bio Berat Kebapči.

Berat Kebapči: Ovaj posao radim već 12 godina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ima jasan cilj, a to je da „Boho Steak House“ bude uspješan restoran, pa da otvore još takvih kako u BiH tako i u regionu.

A o bh. reprezentativcu Pjaniću kaže:

- Miralem i ja imamo istu namjeru, nijet. Dogovorili smo se odmah, osjećanja nas vežu da idemo ka dobrom.

Na kraju našeg razgovora na tečnom bosanskom je poručio:

- Volim te, Bosno.

Počeo od samog dna

- Ako nešto ne radiš s ljubavlju, iako potrošiš mnogo novca, ne možeš puno napraviti, pa ni ono željeno. Ja sam zbog ovog posla napustio školovanje. U ovome naprosto uživam. Počeo sam od samog dna. Bio sam pomoćni radnik, pa sam počeo raditi u kuhinji. Tako sam i naučio sve - ispričao nam je Berat Kebapči.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.