ISPOVIJEST

Atletičarka Sandra Perković: Prije 12 godina dobila sepsu i jedva ostala živa

U dvije sedmice izgubila trideset kilograma

Sandra Perković. Instagram

L

30.9.2022

Atletičarka Sandra Perković je u intervjuu za "Story" ispričala detalje o svojoj borbi sa sepsom. Prije 12 godina je dobila sepsu i, kaže, jedva ostala živa.

- Sepsa je vrlo opasna ako se ne detektira na vrijeme i krene pravilno liječiti. U decembru  2008. počela sam osjećati bolove u donjem dijelu trbuha, zbog čega sam završila na hitnom prijemu. Prvobitno su mislili da je riječ o crijevnoj virozi, no bolovi nisu prestajali ni nakon 6 dana pa sam opet završila na istom mjestu.

Doktor Željko Lacković iz KB-a Dubrava koji mi je pristupio u prolazu uspio je detektirati problem, a to je bila upala slijepog crijeva. No brzo je postalo jasno kako se slijepo crijevo odvojilo i rasprsnulo. 


Nekoliko dana nakon operacije, kada više nisam primala antibiotike putem infuzije, moje stanje se počelo pogoršavati. U periodu između Božića i Sveta tri kralja bili smo dva puta na hitnom prijemu, no poslana sam kući. Treći put kada sam došla, dr. Lacković je bio dežuran i ovoga puta me on zaprimio te spasio život. On je shvatio da nešto ne funkcionira kako treba. U roku od pola sata okupio je tim koji me ponovno operirao - rekla je Sandra za "Story".

Njenoj mami su tada rekli da ide kući i moli se jer ako Sandra preživi sljedeća 72 sata, preživjet će.

Bakterije koje su ostale nakon prve operacije počele su se brzinski širiti po njenom trbuhu, a Sandra je u dvije sedmice izgubila trideset kilograma. Pričati nije mogla, u nekim trenucima ni gledati, a u bolnicu je zaprimljena usred noći.

- 6. januar je dan kada sam se ponovno rodila - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.