VELIKI ZNAČAJ

Antonio Beus za "Avaz": Kinematografija ne živi od zraka

Imali smo odlične filmove, ali to nije bilo produkt cijelog tog sistema, već je to produkt genijalnosti određenih osoba

Antonio Beus: Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Avaz

Piše: N. Subašić

14.12.2022

 U sali Cineplexx u Sarajevu danas je održana godišnja konferencija i dodjela priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije za 2022. godinu. 

Članovi Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo te predstavnici Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH su uručili priznanja  odabranim pojedincima.

Nakon konferencije i svečanog uručenja priznanja, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus rekao je nekoliko riječi za "Avaz". Govorio je o značaju kinematografije u Bosni i Hercegovini, i o buđenju svijesti građanima o važnosti same bh. kinematografije.


Konferencija i dodjela priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije za 2022. godinu.. Avaz

- Mislim da je bh. kinematografija na broju jedan što se tiče značaja. Ono što treba da se zna je to da naša kinematografija ne živi od zraka. S druge strane moramo da probudimo svijest kod umjetnika, da je kinematografija jedan malo širi kompleks svih sudionika. To nije samo stvaranje filma, nego to počinje od ideje, pisanja scenarija, stvaranja filma, do prezentacije. To je zatvoreni krug i tek kada imamo taj zatvoreni krug, kada imamo pohranjeno to što smo napravili, kada imamo planove za budućnost onda možemo smatrati da imamo industriju. Do sada smo imali fenomenalne projekte kao što su Sarajevo Film Festival, imali smo odlične filmove, ali to nije bilo produkt cijelog tog sistema, već je to produkt genijalnosti određenih osoba - rekao je Beus za "Avaz".


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.