"AVAZ" NA LICU MJESTA

Treći dan SFF-a: Povratak Senada Bašića na crveni tepih s ekipom "Bosanskog lonca"

Ukrajinski film "La Palisiada" reditelja debitanta Filipa Sotničenka, večeras ima regionalnu premijeru u Takmičarskom programu

SFF crveni tepih - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Ekipa "Dnevnog avaza"

13.8.2023

Treće večeri 29. Sarajevo Film Festivala nastavio se defile poznatih ličnosti na crvenom tepihu ispred Naradnog Pozorišta Sarajevo.

Među onima koji su prošetali su ekipe filma "Zauvijek 33", "Bosanski lonac", u kojem glavnu ulogu igra Senad Bašić. 

Ovo je veliki povratak velikana bh. glume Senada Bašića nakon bolesti s kojom se borio u prethodnom periodu.

Ukrajinski film "La Palisiada" reditelja debitanta Filipa Sotničenka, večeras ima regionalnu premijeru u Takmičarskom programu 29. Sarajevo film festivala.

Metaforičan paradoks

Sotničenko je danas na konferenciji za novinare rekao da naslov njegove kriminalističke drame može zvučati kao "policija", ali da se može shvatiti i kao "metaforičan paradoks".

Na ideju da snimi film "La Palisiada", Sotničenko je došao kada je, istražujući moguće teme, saznao da je u Ukrajini devedesetih još postojala smrtna kazna, što ga je iznenadilo.

Radnja filma se odigrava 1996. godine, pet mjeseci prije uvođenja moratorija na smrtnu kaznu u Ukrajini, gdje dva stara prijatelja, policijski detektiv i forenzički psihijatar, istražuju ubistvo kolege, u čiju ženu su pre mnogo vremene obojica bila zaljubljena.

Stvari iz vremena SSSR-a

Producentkinja Valerija Sočivec je istakla da je snimanje filma smještenog u devedesete bio lak posao za Sotničenkovu ekipu, pošto su mogli uzeti odjeću svojih roditelja, djedova i baba.

- Uzeli smo mnoge rekvizite iz naših kuća. Filipova majka nas je pitala: 'Gde je moja knjiga'?', pošto smo i nju uzeli za film. Nije bilo teško, jer u Ukrajini i danas imamo stvari iz vremena Sovjetskog Saveza, rekla je producentkinja.

U hotelu Hills večeras će biti dodjeljena nagrada Srce Sarajeva za najbolje regionalne TV serije.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.