PJEVA U RADON PLAZI

Kaya Ostojić za „Avaz“: Jedva čekam da dođem u Sarajevo

Da sam izvukla pouku iz tri braka, ne bih danas bila sama - kaže Kaya

Kaya Ostojić. Instagram

8.12.2023

Užičanka Katarina Kaya Ostojić oduvijek je bila fascinirana scenom. Ljubav prema muzici ispoljila je još u djetinjstvu, pa je završila nižu muzičku školu - odsjek klavir. Sa samo jedanaest godina snimila je svoju prvu pjesmu i već tada postala poznata u rodnom gradu. Talent je bio nesporan i Kayina karijera je već tada bila predodređena za uspjeh.

Sarajevska publika odavno nije mogla uživati u Kayinom nastupu, te u novogodišnjoj noći imaju priliku doći na svoje. Naime, Kaya će u hotelu "Radon Plaza" nastupati u najluđoj noći.

Pjevam, živim...

A šta sve priprema za ulazak u 2024. godinu, Kaya je otkrila u intervjuu za "Dnevni avaz".

- Osim dobre pjesme i brojnih hitova, mislim da je moja energija ono po čemu se razlikujem od drugih. Jedva čekam da se družim sa svima vama, jer ste i vi poznati po tome da umijete vratiti i emociju i dobru energiju.

Čini se baš odličan odabir s obzirom na to da je interesovanje veliko. Kakvo je Vaše iskustvo sa Sarajevom, Sarajlijama i šta očekujete od "lude noći"?

- Kao što rekoh, asocijacija na Sarajevo i Sarajlije mi je fenomenalna energija, srdačno gostoprimstvo, lijep i veseo narod... I od ove, kao i od svake druge u Sarajevu, očekujem da bude nezaboravna. I vama, i meni.

Kaya Ostojić. Instagram

Kažu da bi Kaya bila mnogo zvučnije estradno ime da joj romanse nisu bile na prvom mjestu. Vaš komentar?

- U pravu su ti što to kažu. Šalu nastranu. Kada birate srcem, nema baš mnogo mjesta za proračune i kalkulacije tog tipa. Uvijek su me kroz život vodile emocije i uvijek sam im se prepuštala. Kada volim, ne zanima me ni šta ću ni da li ću jesti. Nisam od onih koje u emotivnim odnosima misle glavom, što sam dokazala time što sam se tri puta udavala.

Jedna ste od rijetkih muzički obrazovanih pjevačica. No, koliko je danas ta naobrazba bitna u ovom općem estradnom ludilu?

- Nije uslov da ćete uspjeti, ali meni je bitna... Volim da pjevam, sviram, stvaram, pišem, razumijem i živim muziku... Muzika je moj život.

Često se, posebno u posljednje vrijeme, dešavaju zabrane pjevačima da nastupaju u susjednim zemljama. Zar muzika ne bi trebala da spaja, a ne razdvaja?

- Trebalo bi. Lično ne volim zabrane, ograničenja, posebno kada je riječ o muzici, ali, nažalost, sve se više i u tu sferu miješa politika, što mi se nimalo ne dopada.

S druge strane, Dino Merlin napuni četiri Arene u Beogradu, Aleksandra Prijović tri Zetre, te pet Arena u Zagrebu. Govori li nam to da publika, ipak, daje posljednji sud?

- Kao što rekoh, mnogo je politike u svemu tome. Ja bih voljela da pjevači pjevaju, a da se političari bave svojim poslom. Publika je, naravno, uvijek i jedino mjerodavna, ona daje završnu riječ.

Za Kayu kažu da je žena "gutačica muškaraca". Tri braka su iza Vas, mnogo veza, raskida... Kako danas, s 40 godina, gledate na te ljubavne veze? Jeste li iz svake veze izvukli neku pouku?

- Predrasude su da sam ja imala mnogo veza! Također, poznato je da o privatnom životu ne pričam. Ono što jedino mogu da vam kažem jeste, da sam izvukla neku pouku, ne bih bila sama. Ipak, vjerujem da me prava ljubav tek čeka.

Tajna ljepote

No, najbitnija od svega je Vaša kćerka koju ste dobili s 19 godina. Pretpostavljam da ste poput dviju drugarica?

- Iako smo majka i kćerka, Nikolina i ja se mnogo razlikujemo. Ona je ta koja uključuje racio više nego što sam ja to ikada činila, i mogu vam reći da se ponosim njome. Ona je divna, skromna, lijepa i pametna djevojka koja završava fakultet, živi u Americi. Naš odnos je više od odnosa majka-kćerka, za šta sam zahvalna Bogu.

Kako se priča, protivnik ste plastičnih operacija. Je li moguće da niste ama baš ništa radili na sebi za sve ove godine, te kakvo je Vaše mišljenje o "uniformisanim" pjevačicama koje liče kao jaje jajetu?

- Nije istina da sam protivnik estetskih zahvata. Lično nisam ništa operisala, ali sam korisnik antiejdžing medicine. Redovno odlazim na tretmane lica, mezoterapije, prp, botoks... A kad je riječ o hirurgiji, sve u svoje vrijeme. Kada osjetim potrebu ili ako mi nekad nešto usljed godina i inercije bude "palo", rado ću to zategnuti. Neka svako radi ono što ga čini sretnim i neka koriguje ono što mu se kod sebe ne dopada.

Srce uvijek odlučuje

Povezivali su Vas i s hrvatskim sportistima, pa su Vam spočitavali razliku u godinama. Koliko uopće godine imaju veze s ljubavlju?

- Nikakve. Kao što rekoh na početku intervjua, tu se ne pitaju ni razum, ni glava, ni familija... Srce uvijek odlučuje.

Terezina pjesma

Obradili ste hit Tereze Kesovije „Moja posljednja i prva ljubavi“ na ekavici, pa su se mnogi našli uvrijeđenim zašto ste baš obradili tu pjesmu i još na ekavici. Da li je možda Tereza čula tu Vašu verziju?

- Nemam informaciju da li je čula, ali ako jeste, vjerujem da joj se dopala. Ne bih komentarisala ove koji su moju izvedbu komentarisali u negativnom kontekstu. Oni definitivno imaju neki problem, a njihov problem nisam ja. Moraju dublje da prodru u sebe i pronađu uzrok, tj. korijen vlastitog nezadovoljstva, kako bi im bilo lakše i kako bi sebi mogli da pomognu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.