ISPOVIJEST

Dženan Rakić za "Avaz": Moj put od uličnog svirača do "Zvezda Granda"

Lagao bih kada bih rekao da se ne nadam pobjedi

Rakić: Muzika je moj život. Instagram

16.5.2023

Kako se bliži veliko finale "Zvezda Granda", tako sve više isplivavaju favoriti za pobjedu, a jedan od njih je Bišćanin Dženan Rakić.

Ovaj 24 godišnjak iza sebe ima filmsku priču - on je od uličnog pjevača došao do jednog od glavnih favorita u prestižnom muzičkom takmičenju. Na ulici je svirao da bi zaradio za školovanje.

Iako je ovih dana u Beogradu zbog snimanja, odvojio je vrijeme i rado govorio za "Avaz".

Uozbiljio rad

Opet ste proteklog vikenda oduševili žiri "Zvezda Granda". Jeste li očekivali da ćete ovako daleko dogurati u takmičenju?

- U početku nisam ništa pretjerano očekivao, ali sada, kako idemo iz kruga u krug, apetiti rastu, tako da očekujem svaki put prolaz.

Vidite li se u finalu i nadate li se pobjedi?

- Iskreno, da. Veliko je zadovoljstvo biti jedan od favorita, ali i veliko pozitivno opterećenje, uvijek morate biti na visini zadatka. Lagao bih kada bih rekao da se ne nadam pobjedi.

Kako ste došli na ideju da se kao ulični svirač prijavite za takmičenje u "Zvezdama Granda"?

- Malo je to smiješna priča. Sjedio sam s društvom i naletio na najavu audicije za "Zvezde Granda" u Banjoj Luci, i to dan prije održavanja. Pitao sam društvo da malo odemo do Banje Luke i da ja odem na audiciju. Tako se to odigralo.

Svirate li još na ulici?

- Više ne, ali imam bend već šest godina. Malo sam uozbiljio svoj rad, a u posljednjih šest godina nakupilo se mnogo kilometara i dobrih svirki. A sviranje na ulici je bila dječačka igra koja je urodila plodom. 

Cijena karijere

Kako stižete uklopiti sve obaveze?

- Jedva, živim život u koferima. Budem u Beogradu desetak dana pa onda idem nazad, pa s bendom, a uz to radim i u ugostiteljstvu. Što se kaže, rasprodani su mi svi termini, ali nekako se izdržava.

Jeste li sklopili prijateljstva u takmičenju?

- Sklapaju se prijateljstva i ljubavi po timovima. Sklope se i saradnje i velika prijateljstva, najviše se družim sa svojim timom, jer smo 0/24 zajedno po šest ili sedam dana.

Biste li se zbog karijere odselili iz Bihaća?

- Muzika je moj život i put kojim se želim voditi, ako je cijena moje karijere da odem iz Bihaća, sigurno bih to uradio.

Šta se dešava na ljubavnom polju.

- Tu stojim jako dobro. Zaručen sam sretno. Zaručnica je ljubomorna, ali shvata da je to sve šoubiznis i da ja moram nekada biti provokativan i koketirati s osobama ljepšeg spola zarad svog posla.

Obrazovani muzičari sviraju za siću

Kako vidite BiH kao muzičko tržište?

- Pala je u posljednjih desetak godina. Razlog je što se ne ulaže u mlade naraštaje i marketinški prostor kvalitetnih muzičara. Imamo veoma kvalitetne muzičare, obrazovane, koji sviraju po klubovima za neku siću. Ti ljudi zaslužuju mnogo više, ali niko u to ne ulaže i meni je zbog toga jako žao. Ne ulaže se ni u mladu raju, jer sa 24 godine najmlađi sam muzičar u Bihaću, a to je porazno.

Na ideju da svira na ulici došao gledajući na internetu umjetnike koji po ulicama evropskih metropola sviraju i pjevaju gotovo na svakom ćošku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.