TI MENE NE VOLIŠ

Aforističnost stihova najpoznatije pjesme Osmana Hadžića

Da li je pjesma našla svoj put do publike možete znati po tome da li se za nju vežu neke šale

Express

17.8.2023

Koliku snagu pjesma može da ima spoznamo tek kada se pojavi hit koji obilježi jedno vrijeme. Često znamo i računati vrijeme po pjesmama ili nam pjesme umiju biti asocijacije na neki period. Kraj prošlog i početak ovog vijeka obilježio je pravi estradni bum. U tom periodu se javio ogroman broj izvođača i hitova svih žanrova, da se toga ne bi postidio ni mnogo veći prostor od ovog našeg regiona. Jedna od pjesama koje su obilježile to vrijeme, bez ikakve sumnje je i "Ti mene ne voliš" Osmana Hadžića.

Riječ je o izvođaču koji se na estradnom nebu pojavio početkom 90-ih godina prošlog vijeka, koji ima 11 objavljenih albuma i pjesme kao što su: “Rana k'o rana”, “Tvoje oči”, “Pustite me”, “I ovako i onako”, “Titanik”, “Lijepa kao grijeh”, “Prezime”. Međutim, kao što je obilježila prve godine 21. vijeka pjesma “Ti mene ne voliš” obilježila je i karijeru Osmana Hadžića. Objavljena je na albumu “Prezime” 2002. godine, a muziku i stihove potpisuje Pera Stokanović.

Riječ je o pjesmi u kojoj se lirski subjekt ispovijeda, predstavljajući sopstvena razmišljanja i emocije. On je čovjek koji je u potpunosti zaljubljen u ženu koja mu tu ljubav nije uzvratila. Malo je onih koji nemaju to iskustvo, pa i ne čudi zbog čega je ova pjesma postala ogroman hit.

Express

Ono što je primijetno u pjesmi je činjenica da u njegovoj ispovijesti nema kuknjave. Ova pjesma nije žalopojka. Više je možemo shvatiti kao izuzetno emotivno, lirsko, činjenično stanje. Lirski subjekt ne doziva ljubav svog života. Ne evocira uspomene, jer ih i nema. Zbog toga naslućujemo da je riječ o platonskoj, nesretnoj, neuzvraćenoj, nikad ostvarenoj ljubavi.

Zbog bezizlasnosti situacije u kojoj se našao, teško mu je da se odluči šta da radi, otud i nesigurnost i rastrzanost – odem li uvenuću, ostanem li poludjeću. Koliko je ova pjesma grandiozna i koliko je značila za njegovu karijeru Osman Hadžić je potvrdio riječima:

-Ta pjesma je ustvari došla kao kruna mog dotadašnjeg rada. Mnogi nisu vjerovali u nju, nisu bili za to ni da je snimim, ali sam predosjećao da je moćna i da će od nje biti nešto. A na kraju je tako i bilo. Pera Stokanović i Taške su htjeli da radimo spotove za neke druge pjesme, ali sam bio čvrsto odlučio da samo s tom pjesmom krećemo u kampanju.

Da li je pjesma našla svoj put do publike možete znati po tome da li se za nju vežu neke šale ili aforizmi. To se često ogleda u izvrtanju stihova. Šala s ovom pjesmom glasi – odem li u venu ću…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.