BLISTAO U ZVEZDAMA GRANDA

Mirza Pandur za "Avaz": Slijedim put svog rahmetli dede

“Daj malom broj, nek mi se javi”, bile su presudne riječi Marije Šerifović

Mirza Pandur. Mirza Pandur

11.10.2023

Mirza Pandur iz Sarajeva je svojim prvim nastupom u "Zvezdama Granda" žiri naprosto bacio na koljena te je s pravom dobio nevjerovatnih sedam glasova. Zahvaljujući pjesmama koje je izveo - "Niko me nema" Adila Maksutovića i "Ako me pogledaš u oči" Toše Proeskog - Mirza je samo jednim pojavljivanjem skrenuo pažnju na sebe, a mnogi ga već vide u finalu.

Putem videopoziva

Mirza je u razgovoru za "Dnevni avaz", između ostalog, otkrio na koji način je Marija Šerifović utjecala na to da se pojavi u ovom muzičkom šouu.

- Ovo takmičenje sam prihvatio kao još jedno novo iskustvo u svom životu i priznajem - srce mi je puno. Upoznao sam divne ljude s kojima dijelim istu ljubav, a to je muzika. Pritom, mislim na takmičare, kao i na žiri – navodi Pandur.

Marija Šerifović ga je, za početak, navela da pobijedi samog sebe i uopće da se prijavi, jer se, dodaje, nije vidio u takmičenju. 

Mirza Pandur. Mirza Pandur

- Upoznali smo se sasvim slučajno, putem videopoziva. Bio sam na proslavi rođendana naše zajedničke prijateljice Lajle Torlak. U jednom momentu, Lajla okreće telefon prema meni, na ekranu vidim dobro poznato lice, pa zapjevah: “... U nedjelju, kad se tuga odmara…”, na to se Marija obraća Lajli, u svom stilu: “Daj malom broj, nek mi se javi.” Tako je i bilo. Bile su dovoljne dvije Marijine rečenice da me uvjeri kako je to ispravan korak za mene. Evo me sad tu i trudim se opravdati njeno povjerenje – kaže Mirza.

Mirza Pandur potječe iz muzičke porodice. Njegov dedo je, naime, bio čuveni interpretator narodne muzike Edin Pandur, koji je obilježio jednu eru bh. muzičke scene.

Muzička porodica

- Imao sam sreću da se rodim u porodici koja muziku voli i njeguje. Moj dedo, rahmetli Edin Pandur, legenda bosanskohercegovačke muzičke scene, zaslužan je što ja danas nemam tremu. Bio je ogromna figura u mom muzičkom odgoju i na tome sam mu vječno zahvalan. Ipak, nije on jedini „krivac“ što sam rođen s muzikom u sebi. I mamini roditelji su pjevali, onako sevdalijski, da ti se pamet okrene. I moja nana, Edinova žena, pjeva. I to sopran. Otac, amidža, baritoni za poželjeti. 

- Mamu još nagovaramo da pusti glas, brat je rođen za perkusije, a moj biser, moja sestra, ona ne pjeva. Ona mi natenane kida dušu, dio po dio, s merakom. Zamislite naša slavlja, dok su svi bili na okupu, pa se zapjeva u petoglasju. To je moje bogatstvo i zbog njih sam danas ovo što jesam – govori nam Mirza.

Edin Pandur. Facebook

Učim nešto novo

- Iako sam dobio sve pohvale u prvom krugu, da budem iskren, nisam imao pretjerana očekivanja. Ja sam tu da pjevam, uvažim sugestije i naučim nešto novo – kaže Pandur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.