PJEVAM DANJU, PJEVAM NOĆU

Zdravko Čolić je za 120.000 duša novembar i decembar 2019. učinio nezaboravnim: Postavio ljestvicu na broju 6

Neprevaziđeni Sarajlija drži koncertni rekord na ovim prostorima

Zdravko Čolić. Čola: Zadivio neiscrpnom energijom

10.12.2023

"Dnevni avaz“ u novom specijalnom prilogu donosi priče o zvijezdama koje ruše rekorde.

Vjerovatno se ni sam Zdravko Čolić te 2019. godine nije nadao događajima koji će ući u muzičku historiju ovih prostora.

Kada je najavio prvi koncert u beogradskoj Štark areni, nije baš očekivao da će ih na koncu biti čak šest! Bilo je to baš kao u njegovom velikom hitu „Pjevam danju, pjevam noću“.

Zadivljena publika

O tom fenomenu dugo se pričalo, pa se i danas često spominje taj Čolin rekord. Na svakom od tih šest koncerata bilo je po 20.000 duša - dakle, sveukupno čak 120.000 ljudi!

Na svakom od šest koncerata neuništivi Čola je pjevao s istim žarom, publika je horski pjevala svaku numeru s njim, a on je pokazao koliko je velik.

Čola: Zadao zadaću. Goran Kovacic/PIXSELL

Publika je bila zadivljena njegovom neiscrpnom energijom i mnogi su se pitali odakle dolazi. Kada bi publika posustala, Čola ih je dizao. Svaki od šest koncerata trajao je tri po sata.

Mada zvuči kao floskula da su u publici bile sve generacije, od 7 do 77 godina, ali na Čolinim beogradskim koncertima bukvalno je bilo tako.

U prvim redovima jednako su se gurali unuci sa svojim bakama i djedovima. A publika je, naravno, stigla bukvalno iz cijelog regiona.

"Produži dalje"

Publika je satima prije početka koncerta čekala na ulazima u dvoranu, a kada je legendarni Čola na prvom koncertu izašao na impozantnu binu, pred skoro 20.000 ljudi, atmosfera je istog trenutka proključala. Bila je to rijetko viđena euforija.

Krenuo je s „Produži dalje“.

- Dobra večer, Beograde, pozdravljamo raju iz cijelog regiona koja je večeras s nama... Srce mi je puno - poručio je tada sjajno raspoloženi Čola.

Publika niti jednog trenutka nije prestajala iz sveg glasa pjevati s popularnim Sarajlijom, fanovi u prvim redovima mahali su omotima Čolinih ploča s početka njegove karijere, a drugi su mu poklanjali cvijeće.

Ostao skroman

Euforija, oduševljena publika, bezbrojni hitovi iz jedinstvene višedecenijske karijere i sve to uz Čolinu neiscrpnu energiju, recept su za savršen spektakl koji je trajao satima. I na koncu niko nije želio kući.

Šest nezaboravnih nastupa održano je u okviru Čoline turneje "Ono malo sreće".

Čola: Zadivio neiscrpnom energijom. Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Neki su tih dana, pola u šali, a pola u zbilji, govorili kako Čola ima tajni recept za arene, a on se samo zadovoljno osmjehivao.

I pored ogromnog uspjeha sa šest krcatih arena u Beogradu, kao i svim onim što je napravio prije i poslije toga, Čola je ostao nestvarno skroman i nikad nije isticao niti jedan svoj uspjeh. A bilo ih je...

Zvijezda u karantinu

Dok su trajali koncerti, Čola je bio u svojevrsnom karantinu.

Nigdje se nije pojavljivao, nije kontaktirao s medijima i nije spavao u svojoj kući.

Baza mu je, naime, bila u jednom beogradskom hotelu.

Karte "išle k'o halva"

Karte za Čoline historijske koncerte u beogradskoj Areni su „išle k'o halva“ - 29. i 30. novembra dogodila su se prva dva beogradska koncerta, za koja su karte rasprodate već nakon nekoliko sati.

Nakon toga zakazana su još dva, za 13. i 14. decembar.

A kako se nakon svega tražila karta više, Čola je zakazao još dva druženja s publikom, za 28. i 29. decembar, čime je postao apsolutni rekorder i izazvao istinsko divljenje.

Ko je, ustvari, Čola

Zdravko Čolić jedna je od najvećih muzičkih zvijezda na ovim prostorima. Pravi superstar. Njegova višedecenijska karijera je savršena - od kulturnog i obrazovanog mladića iz Sarajeva, kojeg bi svaka majka u tadašnjoj Jugoslaviji poželjela za zeta, do vrhunskog profesionalca, džentlmena prve klase i nenadmašnog šarmera.

Njegova karijera je besprijekorna - od sedamdesetih godina do danas nije imao niti jedan skandal.

Rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu, koje ima posebno mjesto u njegovom srcu. Život ga je, kao i mnoge iz naše zemlje koji se bave šoubiznisom, odveo u Beograd, gdje živi i danas sa suprugom Aleksandrom te kćerkama Unom i Larom.

O svom gradu i zemlji uvijek govori s velikom ljubavlju, a posebno voli doći, a da mediji za to ne znaju, i uživati u druženju sa svojom starom rajom u svom gradu.

Svaki od šest koncerata bio je poseban, mada je repertoar bio isti. Čola je svaku noć učinio posebnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.