SPORT

MALKOČEVIĆ: U Gruziji ćemo pokušati iznenaditi Italijane i Ruse

Turnir Elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Fena

12.3.2016

Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju putuje u Gruziju, gdje će od 15. do 20. marta učestvovati na turniru Elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Osim domaćina Gruzije i naše reprezentacije, na turniru u Tbilisiju učestvovat će i reprezentacije Italije i Rusije.

Selektor naše reprezentacije Sakib Malkočević na put će povesti 18 igrača.

- Na okupljanje u Trening centar nije došao Benjamin Hadžić iz Bayerna (Munchen), pa smo umjesto njega uvrstili Nedima Hadžića iz Sarajeva. Nažalost, tokom priprema zglob je ozlijedio Edis Smajić (Sloboda), koji je među 18 prijavljenih za turnir. Neću ni da razmišljam šta bi se desilo da nam se ozlijedi još neki igrač -  kazao je selektor Malkočević.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine turnir otvara 15. marta protiv Gruzije (11 sati). S Talijanima igramo 17. marta (13), a 20. marta s Rusijom (11).

- Već plasmanom u Elitni krug kvalifikacija ostvarili smo veliki uspjeh. Svaki bod osvojen na turniru bit će značajan, mada ne idemo u Tbilisi samo da se pojavimo. Pokušat ćemo iznenaditi nekog od favorita. To su Italija i Rusija, mada smo u ranijim nastupima pobjeđivali i jače selekcije - kaže Malkočević.

Selektor ističe da je sadašnja kadetska reprezentacija do sada odigrala 14 utakmica. Upisali su osam pobjeda, dva neriješena ishoda i četiri poraza, s gol-razlikom 29:21.

Poslije A reprezentacije kadeti su najuspješnija bh reprezentacija. Samo u zadnjih pet godina, koliko je Malkočević selektor, odigrali su 62 utakmice u kojima su pobijedili 28 puta, 17 puta su poraženi, a isto toliko susreta završeno je bez pobjednika. Naši mladići postigli su 94 gola, a primili su 73.

Ovo je drugi put u istoriji bh nogometa da su kadeti izborili plasman u elitni krug kvalifikacija i oba puta ih je vodio Malkočević.

- Motiv i ovog našeg nastupa je plasman na Evropsko prvenstvo. Bitno je da naši momci daju sve što znaju i mogu, jer u tom slučaju, ako i ne uspijemo, vratit ćemo se uzdignute glave - zaključio je selektor Malkočević.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.