SPORT

PREDSTAVLJAMO Atletski klub Zenica - Potvrda sjajnog rada je plasman Tuke, Alića i Pezera na Igre u Riju

Jedan od brendova bh. sporta

D. JURIŠIĆ

24.5.2016

Atletski klub Zenica već je niz godina, kako u sportskom, tako i u organizacionom smislu, u samom vrhu bosanskohercegovačke kraljice sportova. Ni u zemljama koje nas okružuju, nema mnogo klubova koji imaju kvalitet poput Zeničana. Potvrda toga su i trojica članova ovog kluba koja su ispunila normu za naredne Olimpijske igre u Rio da Žaneiru (Brazil).

Amel Tuka (800 metara), Hamza Alić i Mesud Pezer (kugla) sigurni su učesnici, a uskoro bi im se mogao pridružiti i Dejan Mileusnić (koplje). Članovi AK Zenica su i ove godine na ekipnom Prvenstvu BiH u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji imali dobar rezultat. Već duži niz godina zaredom osvojili su seniorsku titulu.

Novi vjetrovi

Aziz Kevelj, sekretar kluba i trener srednjih i dugih pruga, rekao je za “Dnevni avaz” kako, uprkos skromnom budžetu, imaju čudesne rezultate u evropskim i svjetskim razmjerama.

- U vrijeme i u ambijentu u kojem živimo, podrška je takva kakva jeste. Ne možemo reći da smo totalno nezadovoljni, ali kvalitet i rezultati koje postižemo, sigurno prevazilaze ulaganja i uvjete u kojima radimo. Prema svemu sudeći, izgleda da dolaze neki novi vjetrovi i od lokalne zajednice, Kantona, pa i šire.

Mislim da su shvatili da je atletika u BiH postala brend kada je u pitanju sport. Pojedini atletičari, poput Amela Tuke, daleko su veći brend naše zemlje nego mnogi političari – rekao je Kevelj.

skender-kaknjo-alic-pezer2

Kaknjo, Alić i Pezer: Uporan rad se isplati 

U takmičarskom pogonu trenira više od 35 atletičara. Teško je i pobrojati uspjehe koje su prošle sezone postigli atletičari ovog kluba.

Predsjednik AK Zenica, ujedno i predsjednik Atletskog saveza BiH, je Suad Kaknjo, bivši atletičar, a danas istaknuti privrednik i sportski radnik. U njegova dva mandata na čelu AK Zenica osvojeno je mnoštvo medalja. Zbog povrede, ali i studija, rano je odustao od bavljenja atletikom, ali je ostao privržen kraljici sportova.

Adekvatan način

- Kada je u pitanju lokalna zajednica, mi svakako imamo nedovoljnu podršku, ali srazmjernu mogućnostima i upitnom budžetu za sport kojim raspolažu. Ne možemo biti nezadovoljni, jer nam na raspolaganju stoji sva sportska infrastruktura.

No, kada je u pitanju konkretna raspodjela među sportskim kolektivima, tu imamo razloga za nezadovoljstvo. Naši rezultati nisu prepoznati i nisu pravilno i na adekvatan način vrednovani – rekao je Kaknjo.

Veliki interes za miting

Aziz Kevelj je, također, i direktor zeničkog Međunarodnog atletskog mitinga od samog početka.

- Naš miting, koji se 1. juna ove godine održava po sedmi put, iz sezone u sezonu je sve kvaliteniji. Već sada imamo prijave mnogih takmičara iz petnaestak zemalja. Ovo će sigurno biti najkvalitetniji sportski događaj ove godine u našoj državi, jer nam stiže mnogo finalista s evropskih i svjetskih prvenstava, učesnika Olimpijskih igara, čak i nosilaca medalja s tih takmičenja.

Naravno, na mitingu će učestvovati i trojica naših olimpijaca. Drago bi nam bilo da i Dejan Mileusnić baš na našem mitingu ostvari rezultat koji bi ga odveo u Rio. Ukoliko se to desi, onda bismo bili, vjerovatno, jedini klub na Balkanu koji ima četiri čovjeka na Olimpijskim igrama u pojedinačnom sportu – rekao je Kevelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.