NOVITET

Hyundai Sonata: Više sportskog stila, bogatija oprema

Raskošni talent dizajnera osjeća se i u putničkom prostoru

Dodatnu dozu elegancije daje upečatljiva kromirana linija

Piše: Avaz.ba

19.3.2019

Hyundai je objavio fotografije 8. generacije modela Sonata. Novitet donosi niz suštinskih promjena nabolje - od sportskog oblika karoserije, preko napredne tehnologije, do raskošnih paketa opreme. U prodajne salone diljem svijeta stiže sredinom godine. 

Upečatljiva linija  

Na fotografijama je očita promjena dosadašnjeg, pomalo konzervativnog stila. Oblik karoserije je izveden u stilu ''kupe-limuzina'' koji, uprkos nekim praktičnim nedostacima, ipak ima značajnu armiju kupaca. U rubriku ''nedostaci'' mogu se upisati niska silueta krova (30 mm niža od trenutne) i izostanak petih vrata.  

Jedno traži malo više gimnasticiranja prilikom ulaska-izlaska, a drugo ograničava utovar kabastih predmeta u inače veliki prtljažnik. Ali nema sumnje da će mnogi zbog elegancije jednostavno ignorirati spomenuto.

Oblik karoserije je definiran tek nakon predstavljanja nekoliko uspješnih koncepata. Dodatnu dozu elegancije daje upečatljiva kromirana linija koja se proteže od zadnjeg dijela preko gornjih rubova prozora pa sve do prednjih LED svjetlosnih grupa.  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zanimljivo su oblikovani prednji i zadnji odbojnici, baš kao i bočna silueta. Na sve se nadovezuju lijepi aluminijski točkovi, čija će dimenzija, ovisno o paketu opreme, biti od 17 do 19 inča. Iako se nova Sonata još ne može vidjeti uživo, već se sada mogu uputiti čestitke dizajnerskom timu jer je očigledno postavio odlične proporcije svih staklenih i limenih ploha. 

Interesantan detalj 

Raskošni talent dizajnera osjeća se i u putničkom prostoru. Očekivano, sve je u skladu s novim digitalnim dobom. Sve drugo bilo bi neugodno iznenađenje. Kao vrlo interesantan detalj može se izdvojiti panel automatskog mjenjača s pripadajućim prekidačima za odabir jednog od ponuđenih programa rada motora i mjenjača.  
Sjedišta su napravljena poslije dugotrajne analize svega onog što bi kupci željeli, a uz to izgledaju zaista lijepo. 

Uostalom, iz svakog detalja izbija ljepota. Ne znamo šta trenutno priprema konkurencija, ali znamo da Sonata 8. generacije nudi jednu od najmodernijih unutrašnjosti uopće.

Nova Sonata u prodajne salone stiže sredinom godine. Očekuju se cijene u dosadašnjim okvirima. 

Na početku prodaje samo benzinci

Prilikom predstavljanja novih modela mnogi proizvođači automobila jednostavno izostave dizelaše. To je u skladu s novom poslovnom politikom protjerivanja naftaša iako se interes kupaca za njima polako vraća.  

Spisak motora otvara 1.6 T-GDi sa 180 KS, uparen s ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa. Na stepenici iznad nalazimo 2.0 litreni GDi sa 195 i 205 KS. Ista zapremina motora uz oznaku T-GDi (turbo) na prednje točkove šalje 250 KS.

Motor s najvećom zapreminom - 2,4 litra daje bez pomoći turba pouzdanih 188 KS. Ekološki osviješteni kupci mogu naručiti Sonatu Hybrid ili, još bolje, Hybrid Plug-in, s dometom na EV pogon od 45 km. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.