FORMULA 1

Hamiltonu pol-pozicija u Francuskoj

Drugo mjesto zauzeo Valteri Botas, a treće Šarl Lekler

Luis Hamitlon. AFP

V. D./Avaz.ba

22.6.2019

Vozač Mercedesa Luis Hamilton (Lewis) osvojio je prvu startnu poziciju za Veliku nagradu Francuske u šampionatu Formule 1.

Aktuelni šampion je ostvario najbrži krug sa vremenom 1:28,319 minuta. Britanac je ostvario 86. pol-poziciju u F1 karijeri.

Dominantan dan njemačkog tima kompletirao je Finac Valteri Botas (Valtteri Bottas) koji je zauzeo drugu poziciju sa 0,286 sekundi zaostatka.

Treće mjesto u kvalifikacijama osvojio vozač Ferarija Šarl Lekler (Chalres Leclerc), jedini uz Botasa koji je bio unutar sekunde zaostatka za Hamiltonom. Očajan dan imao je njegov timski kolega Sebastijan Fetel ( Sebastian Vettel) koji će krenuti kao sedmi, brži od njega bili su Maks Ferstapen (Max Verasteppen) u Red Bulu, te oba Meklarena sa Landom Norisom i Karlosom Sajncom mlađim (Carlos Sainz jr..

U prvih deset su još Danijel Rikardo (Daniel Ricardo) u Renou, Pjer Gasli (Pierre Gasly) u Red Bulu i vozač Alfa Romea Antonio Đovinaci.

Velika nagrada Francuske na stazi Pol Rikar vozi se u nedjelju od 15:10 sati. 

Hamilton vodi u generalnom plasmanu sa 162 boda, 29 više od timskog kolege Botasa, dok treće mjesto sa ukupno 100 zauzima Fetel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.