VELIKA NAGRADA AUSTRIJE

Danas napokon starta Formula 1, ovo je sve što trebate znati o novoj sezoni

Hamilton u borbu kreće s novim crnim bolidom u znak borbe protiv rasizma.

Utrka za Veliku nagradu Austrije počinje danas u 15 sati i 10 minuta uz direktan prenos na kanalu Arenasport 2.. AFP

Avaz.ba

5.7.2020

Tačno 113 dana kasnije nego što se očekivalo, Velikom nagradom Austrije danas u 15 sati na stazi u Spilbergu počinje nova sezona Formule 1, koja je sredinom marta odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Umjesto u Melburnu 15. marta, sezona kreće u Austriji gotovo četiri mjeseca kasnije. Na stazi u Spilbergu neće biti publike, a utrka će se održati uz stroge zdravstvene i sigurnosne mjere. Neće biti druženja na stazi i izvan nje, a vozači će konferencije za medije održati putem video linka.

Utrka za Veliku nagradu Austrije počinje danas u 15 sati i 10 minuta uz direktan prenos na kanalu Arenasport 2.

Na Red Bull Ringu vozit će se i druga utrka sezone (12. jula), a za sada su potvrđene i utrke u Mađarskoj (19. jula), Velikoj Britaniji (2. i 9. avgusta), Španiji (16. avgusta), Belgiji (30. avgusta) i Italiji (6. septembra).

Šef Formule 1 Čejs Keri (Chase Carey) najavio je da se nada da će se u ovoj sezoni održati najmanje 16 utrka, međutim, obzirom na otkaze i nedostatak podataka o daljnjem rasporedu nakon 6. septembra, cilj američkih vlasnika elitne trkačke serije čini se optimističnim.

Titulu brani Britanac Luis Hemilton (Lewis Hamilton), a vozač Mercedesa pokušat će osvojiti sedmi naslov svjetskog prvaka čime bi se izjednačio s rekorderom Mihaelom Šumaherom (Michaelom Schumacherom), koji je u decembru 2013. godine teško stradao na skijanju u Francuskoj i njegovo zdravstveno stanje je već godinama obavijeno velom tajne.

- Pripremamo se na najbolji mogući način za ono što će biti najteža sezona koju su imali i Formuli 1, rekao je Hamilton u razgovoru za Sky Sports.

Hamilton u borbu kreće s novim crnim bolidom u znak borbe protiv rasizma.. Mercedes-Benz

Glavni konkurenti koji će pokušati spriječiti Hamiltona i Mercedes u osvajanju četvrtog uzastopnog naslova, a sedmog ukupno, bit će Ferrari i Red Bull.

Četverostruki svjetski prvak Nijemac Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) na kraju ove sezone napušta Ferrari i želi otići kao pobjednik, a stručnjaci u krug kandidata za naslov guraju i Nizozemca Maksa Ferštapena (Max Verstappen), prvog pilota Red Bulla.

Hamilton u borbu kreće s novim crnim bolidom u znak borbe protiv rasizma.

- Pokret 'Black Lives Matter' nam je pokazao koliko trebamo djelovati i biti aktivni u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije, pojasnili su svoju odluku iz njemačkog tima.

Šesterostruki svjetski prvak Hamilton mnogo je govorio o rasizmu nakon ubistva Džordža Flojda (Georgea Floyda), a Formula 1 će se ove godine održati pod sloganom #WeRaceAsOne.

Kalendar Formule 1:

5. juli - Spielberg (Austrija)

12. juli - Spielberg (Austrija)

19. juli - Hungaroring (Mađarska)

2. avgust - Silverstone (Velika Britanija)

9. avgust - Silverstone (Velika Britanija)

16. avgust - Barcelona (Španjolska)

30. avgust - Spa-Francorchamps (Belgija)

6. septembar - Monza (Italija)

Otkazane utrke: Australija, Nizozemska, Monako, Francuska, Singapur, Japan

Odgođene utrke: Bahrein, Vijetnam, Kina, Kanada, Rusija, SAD, Meksiko, Brazil, Abu Dabi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.