DVIJE PLATFORME U IGRI

Električna verzija Peugeota 308 bit će lansirana 2023.

Nova e-VMP paltforma, koja je u suštini adaptacija EMP2 za baterijski pogonjena vozila, na kojoj leži novi 308, čini se mnogo vjerovatnijom solucijom

Bit će direktan rival Volkswagena ID.3. Agencije

Avaz.ba

1.4.2021

Novi Peugeot 308 je jedan od najatraktivnijih modela u C segmentu. Daleko bolje izgleda od VW Golfa i sličnih modela, a u prodaju će krenuti uskoro, u pokušaju da se dokopa bestseler krune, slično 208-ici i 2008-ici, kojima je to uspjelo u odgovarajućim segmentima u januaru i februaru.

Francuska marka bi mogla da izvrši atak i na „električnu“ scenu. Po novom izvještaju, čisto električna verzija 308-ice će biti lansirana 2023., kao direktan rival Volkswagena ID.3.

Kada je riječ o platforma na kojoj će novi elektromobil počivati čini se da su u igri dvije glavne opcije.

Jedna je CMP arhitektura za male automobile koju koristi Citroen C4 i koja omogućava instalaciju čisto električnih pogona. Ipak, čini se malo vjerovatnim da se Peugeotove ambicije svode na proizvod kao što je C4.

Nova e-VMP paltforma, koja je u suštini adaptacija EMP2 za baterijski pogonjena vozila, na kojoj leži novi 308, čini se mnogo vjerovatnijom solucijom. Nova platforma će debitovati s novom generacijom 3008, koja na scenu stupa 2023. i mogla bi biti iskorištena za električni 308. Očigledno, ništa nije definitivno potvrđeno u ovom trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.