PROTIV ZABRANA

Fetela pitali o homoseksualcima u Formuli 1, Nijemac mnoge šokirao odgovorom

Fetel se se 2021. godine javno pobunio protiv zakona koji je stupio na snagu u Mađarskoj

Fetel iznio svoje stavove. TWITTER

M. K.

9.6.2022

Vozač Aston Martina, Sebastijan Fetel (Vettel), poznat je kao jedan od najvećih boraca za LGBTQ prava u svijetu automoto sporta.

U posljednje vrijeme mogle su se čuti kritike na organizaciju Formule 1 jer se utrke održavaju u zemljama gdje se prava ovih zajednica mnogo  krše.

Međutim, 34-godišnji Nijemac ne dijeli mišljenje nekih da bi F1 utrke trebale da zaobiđu netolerantne države, već naprotiv, da podiže svijest o problemima koji nesumnjivo postoje.

Fetel se se 2021. godine javno pobunio protiv zakona koji je stupio na snagu u Mađarskoj i koji podrazumijeva sprečavanje opisivanja i obrazovanja djece mlađe od 18 godina o homoseksualizmu i transrdodnim osobama.

- Formula 1 će se voziti u 23 države tokom ove sezone i neke su strožije od drugih. Međutim, šta bi se dogodilo ako bismo bojkotovali zemlje u kojima se krše prava? Na taj način bismo ostali nemoćni u pogledu promjene stava, kažemo koje je naše mišljenje, rekao je Fetel.

- Ne podržavam LGBTQ prava da bih bio popularan, već da bih olakšao poziciju tim ljudima. Ako sam nekome uspio da skrenem pažnju na ovaj problem, to je odlučno. Mislim da gej ljudi mogu da kažu da imaju mene kao strejt saveznika. Mislim je prije to bilo teško ostvarivo, ali sada bi gej vozač u F1 šampionatu imao pozitivan uticaj, kaže Nijemac za popularni gej časopis "Attitude".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.